Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Juiste financiële prikkel nodig om waardegedreven zorg te stimuleren’

Redactie Qruxx
Populatiebekostiging kan in Nederland in bepaalde contexten een veelbelovende manier zijn om waardegedreven zorg te stimuleren, zegt Daniëlle Cattel, universiteit docent aan de Erasmus Universiteit, die onlangs promoveerde op dit onderwerp. Zorgverzekeraars zouden experimenten kunnen starten in hun kernwerkgebieden, bijvoorbeeld in de eerstelijnszorg.

Nu missen de financiële prikkels nog om waardegedreven zorg te stimuleren. In haar proefschrift beschrijft Cattel hoe een bekostigingsmodel bestaande uit twee delen in theorie ervoor kan zorgen dat zorgaanbieders hoogwaardige zorg leveren maar ook kostenbewust gedrag vertonen.

Het eerste deel bestaat uit populatiebekostiging, een vast budget dat zorgaanbieders krijgen om een uitgebreid pakket aan zorg voor een afgebakende patiëntenpopulatie te leveren. Het tweede deel bestaat uit een prestatieafhankelijke bonus die zorgaanbieders krijgen als ze voldoen aan bepaalde standaarden voor kwaliteit.

‘Ik beschrijf het altijd als een chocolademelkmodel. Het grootste gedeelte van je glas bestaat uit chocolademelk. Dat is de populatiebekostiging. Maar het drankje is pas compleet met een toef slagroom, de resultaatsbeloning.’

Lees het gehele interview op Zorgvisie 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.