Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Website voor het openbaren van ziekenhuisprijzen live

De Consumentenbond en de Open State Foundation lanceren een webpagina waarop samen met consumenten alle ziekenhuisprijzen van Nederland worden verzameld. De partijen willen hiermee openheid van zaken over ziekenhuiskosten geven.
fototaliafinance400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens Open State Foundation en de Consumentenbond komt onvoldoende respons van zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op hun oproep voor transparante ziekenhuistarieven. Daarom lanceren de partijen samen een website. Consumenten die hun ziekenhuisrekeningen delen, kunnen ook direct zien wat het verschil is tussen de eigen ziekenhuiskosten en de landelijk gemiddelde prijs van dezelfde behandeling. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Alle consumenten die een ziekenhuisbehandeling hebben gehad, hebben een stukje informatie in handen waar ze andere consumenten mee kunnen helpen.’

Vrije keuze
‘Mensen moeten in staat zijn een geïnformeerde en vrije keuze te maken voor een zorgaanbieder of zorgverzekeraar’, aldus Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. ‘Veel mensen hebben geen idee wat een medische behandeling in een ziekenhuis kost terwijl het overgrote deel van de zorg vergoed wordt uit collectieve middelen’. Combée: ‘In juli zeiden we al dat we zelf de ziekenhuisprijzen gaan inventariseren als verzekeraars en ziekenhuizen niet zelf over de brug komen. Een verzekeraar en een handvol ziekenhuizen zegt nu mee te willen werken maar dat is nog onvoldoende. Ik ben er dan ook trots op dat we consumenten veilig hun informatie kunnen laten delen en we zo samen inzicht in de rekeningen realiseren.’

Persoonsgegevens
Ziekenhuisrekeningen staan altijd in de ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar. Om consumenten te helpen deze informatie te vinden, is een instructiefilmpje en online pagina gemaakt. De gegeven informatie blijft volledig anoniem; er worden geen persoonsgegevens gevraagd of verwerkt. Het is ook mogelijk meerdere behandelingen in te voeren. Het enige wat deelnemers nodig hebben uit de ‘mijn omgeving’ zijn: ziekenhuis, behandeljaar, zorgverzekeraar, negencijferige code van de behandeling en prijs.

Hoger beroep
Open State Foundation is een organisatie voor digitale transparantie en heeft in 2014 met een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur, de gehanteerde prijzen van medische behandelingen per zorgaanbieder opgevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Nadat het verzoek is afgewezen, is de organisatie in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. De zaak zal in het najaar behandeld worden.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.