Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet stelt kwaliteit zorg en patiëntveiligheid centraal

Het vierde kabinet Balkenende stelt de patiëntveiligheid, de kwaliteit van de zorg en de rechten en plichten van de patiënt centraal in het Beleidsprogramma 2007-2011. Het kabinet presenteerde donderdag het document met de opdrachten voor de komende beleidsperiode.

Inzicht in kwaliteit zorginstellingen

Burgers moeten in 2011 meer inzicht hebben in de kwaliteit van zorginstellingen. Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat daarom naast een verplichte registratie van privéklinieken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), wat voorheen vrijwillig was, de mogelijkheid tot een vergunningplicht voor de privéklinieken onderzoeken. Het kabinet ziet voor de website kiesBeter.nl, een initiatief van VWS, een actievere rol weggelegd om de patiënt beter te informeren.

Vermijdbare fouten halveren

Naast inzicht in de kwaliteit van zorginstellingen, maakte Klink al eerder bekend dat het aantal vermijdbare fouten in ziekenhuizen gehalveerd moet worden. Dit geldt niet alleen voor de 30.000 vermijdbare fouten die ziekenhuizen jaarlijks maken, maar ook voor de 1700 onnodige sterfgevallen per jaar.

Rechten en plichten

Een andere opdracht die het kabinet zich stelt, is het wettelijk vastleggen van de rechten en plichten van patiënten en cliënten in 2011.

Arbeidsmarkt

Naast de patiëntveiligheid, de kwaliteit van de zorg en de rechten en plichten van de patiënt krijgt het personeelstekort in de zorg de aandacht van het kabinet. Het kabinet wil weknemers in de zorg werven en behouden door: imagoverbetering, minder administratieve lasten, stimuleren van innovaties en ICT die de werkdruk in de zorg verminderen en de invoering elektronisch patientendossier (EPD) uiterlijk in 2009.

In totaal presenteert het kabinet in het Beleidsprogramma 74 doelen en 10 projecten waar het zich de komende vier jaar voor in wil zetten. Andere doelen op zorggebied zijn: betere hulp en opvang voor tienermoeders, verbeteren en versterken van palliatieve zorg en het aantal vrijwilligers en mantelzorgers op peil houden. (ZorgVisie – Hanneke Bruggeman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.