Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet trekt 300 miljoen euro extra uit voor preventie volksziektes

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Naar verwachting nemen veel voorkomende volksziektes, zoals obesitas, kanker en dementie de komende jaren steeds meer toe. Het geld dat de overheid voor preventie heeft uitgetrokken is incidenteel en voor relatief korte duur.
VWS, extra geld voor obesitas, kanker en dementie
© Waltraud Grubitzsch / ZB / picture alliance

In het coalitieakkoord staat dat voor

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. In turven, dat het op heel fronten niet goed gaat, blijven we goed. Het blijft zeer vreemd en weinig hoopgevend voor het echt gaan halen van de benodigde preventieslag, dat allerlei aan niet gezonde lichaamsontwikkeling van kinderen hangende ziektebeelden , die ook op latere leeftijd zichtbaar worden, niet aan die kwalitatief onvoldoende lichamelijke opvoeding door ouders en het schoolsysteem worden geweten. De grote versnippering in de geneeskunde door alleen vanuit de Ziekteleer met al die specialisaties terug te redeneren naar plausibel geachte etiologie en daar de verstoorde groei niet in te betrekken, heeft ons geen steek verder geholpen om de volksgezondheid op enig peil te houden. De zorgsystemen zullen het almaar doorgroeien in zorgvraag niet meer aankunnen. We zien de grote volksziekten (van de rugproblematiek, de artrose en de osteopororose, dé knallers in de Global Burden of Diseaeses ook in ons land, wordt geen gewag gemaakt) alle naar steeds jongere generaties verschuiven, zodat de redenatie rond “het is de vergrijzing” heel snel aan kracht begint te verliezen. Rugklachten, osteoporose, artrose kun je alleen ontwikkelen als het steun-en bewegingsapparaat niet vanaf de start goed wordt ingeregeld, de groei niet goed wordt begeleid en er niet of nauwelijks aan preventief onderhoud wordt gedaan of achterstand met gymnastiek wordt ingehaald. Geen obesitas zonder slechte houding en beroerde looppatronen! Kijk maar eens op straat! We zijn nu de zelfde fout aan het maken als de Amerikanen in de jaren 50: het niet snappen, dan de preventiekracht van gymnastiek in het hele leven heel groot is, omdat het ui de geneeskunde voortkomt. Op turnen en atletiek na kent sport geen geneeskundige basis van alzijdig opbouwen van een hoogwaardig en duurzaam bewegingsapparaat. Kijk naar opnieuw een verdubbeling van sportblessures, die de jeugd moet ondergaan. We weten in de (klassieke) orthopedie al meer dan tweehonderd jaar dat het zitten op stoelen en het zeker het te vroeg gaan zitten van kinderen de ontwikkeling van primair hun wervelkolom ( de houding) en zo tot zeer vroegtijdige degeneratie zal leiden, als de sedentaire leefstijl zich zo sterk gaat intensiveren, zoals het de laatste decennia is geschied. Als het Generation R onderzoek bij 73% van 550 9-jarige kinderen die onder de MRI zijn gelegd al op een niveau een inzakkende ( bulging) tussenwervelschijf laten zien, dan is de garantie voor heel veel meer problemen in en na de groeispurt afgegeven.
      We kwamen van een diep in onze common sense verankerde en goed geïmplementeerde preventiekracht uit de Gezondheidsleer af, hadden hoogwaardige kraamzorg door hoogopgeleide verpleegkundigen, die de gevaren te vroeg gaan zitten aangaven en het stimuleren van alle vrije motoriek aan ouders aanleerden. Het gros van de moeders had dit op de Huishoudschool, naast heel veel andere hygiënekennis, o.a. over gezond voedsel meegekregen. De Overheid zal krachtig moeten sturen op volksbreed herstel van deze kennis om kinderen naar volle gezondheid te begeleiden en de mens van jongs af aan (weer) te laten snappen hoe je gezondheid door veel, maar vooral goed te bewegen, tot op hoge leeftijd aan je levensgeluk kan laten bijdragen. Het lijkt, door terugzoeken in de tijd, steeds duidelijker dat we met de Mammoetwet de baby , de gezonde lichamelijke ontwikkeling van het kind en de uit het Duitstalig Europa komende Gezondheidsleer, met het badwater hebben weggegooid. Het overnemen van de “Amerikaanse levensstijl” en hun geneeskundig denken deed de rest. Omslagen , die veel Oostblok- en Scandinavische landen niet of veel beperkter maakten.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.