Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer bang voor verhoging zorgpremie

Mark van Dorresteijn
Kamerleden Eelke van der Veen (PvdA) en Margreeth Smilde (CDA) hebben minister Klink gisteren om opheldering gevraagd over de door De Nederlandse Bank (DNB) aangescherpte solvabiliteitseisen voor zorgverzekeraars. De leden zijn bang dat de zorgpremie volgend jaar met 25 euro per verzekerde zal stijgen omdat zorgverzekeraars voortaan in totaal 300 miljoen euro extra aan eigen vermogen moeten aanhouden.

Verzekeraars moeten van DNB een extra buffer opbouwen omdat een centrale pot voor tegenvallers gaat verdwijnen. De brancheorganisatie ZN voor zorgverzekeraars trok eerder aan de bel over de nieuwe solvabiliteitseis van DNB. Op haar site schrijft ZN dat de verhoging van een procentpunt volledig uit de lucht is komen vallen. “Voor het eerst wordt nu afgeweken van de geldende solvabiliteitseis van acht procent zoals deze geldt sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet. Dit zonder voorafgaand overleg en zonder dat kennis kon worden genomen van de daarvoor ingebrachte argumenten.”

Solvabiliteitsvereisten

Volgens ZN heeft het merendeel van de zorgverzekeraars de berekening voor de premie voor het nieuwe jaar al afgerond. De organisatie vraagt zich af of de nieuwe solvabiliteitsvereisten in de premie voor volgend jaar moeten worden doorberekend. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

De Kamervragen van Van der Veen en Smilde

Zorgverzekeraar CZ: premie volgend jaar duurder

Wim Groot: ‘Hoge zorgpremie is niet nodig’

Premiestijging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.