Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer blijft IGZ op de voet volgen

Mark van Dorresteijn
De Tweede Kamer wil er bovenop blijven zitten om zeker te weten dat het roer snel omgaat bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat bleek donderdag uit de reacties van de politieke partijen op het rapport van de commissie-Hoekstra over klachten over een Twentse neuroloog.
Kamer blijft IGZ op de voet volgen

Sabine Uitslag

Sabine Uitslag (CDA) vindt het positief dat de IGZ de aanbevelingen overneemt. De IGZ-reactie noemt ze wel wat procedureel. “Dit doet niet echt recht aan alle gevoelens van gedupeerden. Ik had er wat meer van verwacht.” De inspectie reageerde op het rapport door de feitelijke reconstructie in het rapport van de commissie Hoekstra te onderschrijven.

Eelke van der Veen

PvdA’er Eelke van der Veen heeft het rapport met emotie gelezen. “Er is langs elkaar heengewerkt en slordig omgegaan met signalen. Dit raakt de essentie van de gezondheidszorg, want juist als je in het ziekenhuis ligt, moet je zekerheid hebben dat alles goed is geregeld. Het is dramatisch als je leest wat patiënten is overkomen.” De Kamer heeft al langer zorgen over de inspectie en moet zo snel mogelijk weten of en hoe het nu anders gaat, aldus Van der Veen.

Esme Wiegman

Esme Wiegman (ChristenUnie) is “best geschrokken” van het rapport. “Aan de ene kant is het goed te horen dat de IGZ lering heeft getrokken, maar door de verklaring van de inspecteur die zich destijds bezighield met de klachten over de neuroloog, vraag je je wel af hoe diep die lering gaat.”

Jolande Sap

GroenLinks ziet “de bangste vermoedens bevestigd” door de commissie-Hoekstra. “Dit geeft ook aan dat de politiek het mogelijk moet maken dat de inspectie tanden krijgt. Als we een stevige inspectie willen, moeten we ook de bevoegdheden regelen. We zijn daar mee bezig, maar dit bewijst dat het echt snel moet”, aldus Jolande Sap.

Renske Leijten

De SP spreekt van een stuitend feitenrelaas. De IGZ moet beter worden toegerust en toegankelijker zijn voor mensen met klachten, vindt Renske Leijten. “Helaas is het nog steeds zo dat veel mensen geen gehoor vinden bij de IGZ. Dat moet beter. Het is onverstandig te bezuinigen op de IGZ zoals nu gebeurt. De IGZ moet regionaal gaan werken om sneller te kunnen optreden.”

Halbe Zijlstra

VVD’er Halbe Zijlstra vindt dat de IGZ de aanbevelingen van Hoekstra “per ommegaande” moet uitvoeren. Demissionair minister Klink moet de IGZ daar op aanspreken, vindt hij. “Dit is niet voor herhaling vatbaar. Overal worden fouten gemaakt, maar dit speelde zo lang dat het langjarige ellende heeft veroorzaakt.” (ANP)

Lees ook:

Commissie Hoekstra: Inspectie te laat in actie tegen neuroloog

25 slachtoffers van neuroloog hebben al schadevergoeding

IGZ grijpt weer in bij thuiszorgorganisaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.