Kamer botst met Van Rijn over toegang Wlz

Een Kamermeerderheid vindt dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) te strenge criteria hanteert om te bepalen welke zorgvragers toegang hebben tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CIZ weigert mensen die op een alarmknop kunnen drukken toegang tot de Wlz. Dat is nooit de bedoeling geweest, vindt de Tweede Kamer.
RijnMartinvan300vws.jpg

Horen mensen die zelf op een alarmknop kunnen drukken en thuis hulp kunnen afwachten nu wel of niet thuis in de Wlz of niet? Die vraag domineerde het Kamerdebat over de Wlz op 3 maart. Kamerleden hadden allemaal een brief gekregen van een cliënt met een zware zorgvraag die jarenlang zorg  kreeg vanuit de AWBZ. Volgens het CIZ hoort hij echter niet thuis in de Wlz, omdat hij zelf op een alarmknop kan drukken.

SP: ‘Mensen uit de Wlz geknikkerd’
Maar die werkwijze schiet een Kamermeerderheid van SP, D66, CDA, CU en regeringspartij PvdA in het verkeerde keelgat. SP en

0
117

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.