Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer eist meldpunt decentralisatie zorg

De PvdA, CDA, D66 en VVD willen dat het ministerie van VWS een meldpunt of loket opzet voor mensen die problemen ervaren bij de decentralisatie van de jeugd- en ouderenzorg naar gemeenten. Dat bleek tijdens het Algemeen Overleg deze week over de nieuwe Wmo 2015.
Kamer eist meldpunt decentralisatie zorg
Foto: ANP Martijn Beekman

Volgens de Kamerfracties moeten burgers naar een centraal loket kunnen waar zij geholpen worden om hun problemen op te lossen. Nu is het zo geregeld dat zorginstellingen die in de problemen dreigen te komen zich kunnen melden bij de Transitie Autoriteit en gemeente kunnen voor vragen via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aankloppen bij het ministerie.

‘Waar moeten de burgers naartoe?’ vraagt CDA-Kamerlid Mona Keijzer zich af tijdens het AO woensdag. Zij ziet dat veel gemeenten hun zorg nog niet hebben ingekocht en mensen in onzekerheid verkeren omdat zij niet weten waar zij 1 januari aan toe zijn. Mocht dan blijken dat zij niet langer in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp, dan moet het niet zo zijn dat de zorgbehoevenden in bezwaar en in beroep moeten gaan bij de gemeente, maar moeten zij zich kunnen wenden tot een ‘noodloket’, zegt Keijzer. Keijzer heeft hiertoe een motie ingediend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.