Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer kritisch over aanpak Careyn door IGJ

Redacteur Zorgvisie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is te mild bij de verbetering van de zorg bij Careyn. Dat was de mening van de Tweede Kamer gisteren tijdens een debat over de situatie bij de ouderenzorgorganisatie.
Leren van data
Fotolia

‘De IGJ blaft wel, maar bijt niet’, stelde Sharon Dijksma (PvdA) tijdens het debat. De zorginstelling kreeg in november 2017 een waarschuwing van de IGJ, omdat de zorg binnen de organisatie niet op orde was. De organisatie moet er voor november dit jaar voor zorgen dat problemen rondom de deskundigheid en inzet van medewerkers worden weggenomen, net als de kwaliteit en veiligheid van zorg en problemen rondom het bestuur. Voor 1 april, afgelopen zondag, moest Careyn de patiëntendossiers op orde hebben.

Ingrijpen IGJ

Meerdere Kamerleden vroegen zich tijdens het debat af of de deadline van 1 april gehaald was, maar ook waarom de IGJ niet harder heeft ingegrepen. ‘De inspectie constateerde naar aanleiding van locatiebezoeken in 2015 dat het niet goed zit bij Careyn. De kwaliteit en veiligheid van de zorg waren in het geding. We zijn nu bijna drie jaar verder, en nog steeds is de situatie niet op orde’, zei Dijksma. ‘Hoe kan het zijn dat cliënten ruim drie jaar lang moeten wachten totdat ze fatsoenlijke zorg krijgen? Wat zegt het over de inspectie dat zij Careyn in de loop van de tijd meerdere keren heeft gewaarschuwd en dat het keer op keer niet op orde is? Hoeveel deadlines stelt de inspectie eigenlijk? Wat is de waarde van een deadline of een aanwijzing als die weer kan verschuiven?’

Grootte Careyn

Ook de PVV stelde zich kritisch op over de gang van zaken bij Careyn. Fleur Agema stelde dat de organisatie ‘too big to fail’ dreigt te worden en dat bewoners geen jaren de tijd hebben om te wachten op verbeterplannen. ‘De zorg is niet op orde en de financiën zijn niet op orde. De bureaucreatie en de overhead zijn volledig uit de hand gelopen. De bewoners zijn hiervan de dupe’, zei ze. ‘Ik vraag de minister de inspectie aan te sporen om Careyn op te splitsen en op te knippen in behapbare organisaties. De opgelegde bestuurlijke maatregelen zijn veel te vrijblijvend. Sommige zijn ook onuitvoerbaar.’ Agema pleitte daarnaast voor een interventieteam vanuit VWS, dat de leiding over een organisatie kortstondig intensief overneemt. ‘Zoals Gordon Ramsay dat doet in zijn televisieprogramma Oorlog in de keuken, Tabatha in haar programma Tabatha’s Salon Takeover of Jon Taffer in zijn programma Bar Rescue.’

Deadlines Careyn

Het CDA en D66 vroegen zich, net als andere partijen, af wat er speelt rondom de nieuwe deadlines en wilden graag dat er lessen werden geleerd van de casus Careyn. De VVD wilde van minister De Jonge weten wanneer hij een grens ging trekken. ‘Wanneer dwingt het langdurig en structureel uitblijven van kwaliteitsverbeteringen echt tot stevig ingrijpen in een zorgorganisatie? Er zijn heftige maatregelen denkbaar, zoals een bestuurder vervangen of een bestuurder naast een bestuurder zetten’, zei Sophie Hermans.

Reactie minister De Jonge

Minister De Jonge liet de Kamer weten dat de termijn van de eerste aanwijzing realistischer had gemoeten, maar dat de inspectie niet veel alternatieve maatregelen kon opleggen bij de tweede aanwijzing. Ook benadrukte hij dat de IGJ een onafhankelijke organisatie is. ‘Als ik kijk naar de organisatiestructuur van Careyn, dan zou ik, laat ik het eufemistisch zeggen, zelf niet hebben bedacht dat het een verstandig idee is op deze manier. Niet eens zozeer vanwege de omvang, maar met name vanwege de verschillende werksoorten die men getracht heeft in één organisatie onder te brengen. Dat maakt de organisatie inderdaad lastig bestuurbaar.’ De Jonge hoopt dat Careyn zelf zal inzien dat de organisatiestructuur op deze manier niet werkt. Hij denkt dat ook een grote organisatie kleinschalige zorg kan geven, maar onderzoekt nog hoe Careyn terug kan naar de kern. Of Careyn de patiëntendossiers op 1 april op orde had, wordt op dit moment door de inspectie onderzocht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.