Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Kamer steunt korting huisartsen

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS krijgt steun van een meerderheid in de Tweede Kamer om bij huisartsen te veel gedeclareerde kosten terug te halen.
Kamer steunt korting huisartsen

De VVD, CDA en gedoogpartner PVV staan achter Schippers, zo bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De oppositie vreest echter dat de huisartsenzorg kapot wordt bezuinigd.

Bezuinigingen

Schippers en de huisartsen steggelen al maanden over de bezuinigingen die de minister wil opleggen. Volgens Schippers hebben de huisartsen de afgelopen jaren te veel geld uitgegeven. De artsen zeggen op hun beurt dat ze juist op verzoek van het kabinet meer taken zijn gaan uitvoeren. Zo hoeven patiënten voor eenvoudige ingrepen niet meer in het ziekenhuis te zijn.

‘Gegoochel met cijfers’

Vorige week verwierp de Landelijke Huisartsen Vereniging een laatste bod van Schippers. Die heeft haar korting van de oorspronkelijke 132 miljoen euro over 2010 inmiddels teruggebracht tot 98 miljoen. De huisartsen spreken van gegoochel met cijfers en breken beloftes aan kiezers, aldus Steven van Eijck. Volgens de LHV-voorzitter hebben huisartsen al aangegeven dat ze door het korten een groter beroep moeten doen op ziekenhuizen voor kleine ingrepen. “De signalen uit de achterban zijn dat nog intensiever gaat worden.”

Korting over 2011

Ook dit jaar worden er overschrijdingen verwacht en dreigt opnieuw dat Schippers de huisartsen in 2012 zal korten, mogelijk voor zo’n 160 miljoen euro. De oppositie drong erop aan die korting van tafel te halen. Partijen droegen mogelijkheden aan hoe er op andere plekken bespaard kan worden. Ook Schippers geeft aan dat zij liever niet opnieuw met de pet langsgaat om geld op te halen. Zij stelt dat het ook afhangt van de cijfers van het CVZ. “Het zijn nog voorlopige cijfers en daar heb ik eigenlijk een beetje de pest in. Deze cijfers worden nog zeker twee tot drie keer aangepast.”

Schippers laat tijdens het debat verder weten dat een betere samenwerking tussen de huisartsenposten en de spoedeisende hulp kan zorgen voor een enorme kostenreductie. “Daar moeten huisartsen zich wel voor inspannen. Daarbij denk ik ook aan een inspanningsverplichting. Want als het te vrijblijvend is, gaat het niet werken.” De minister voegt toe dat daar in 2012 en 2013 geld voor beschikbaar is.

Staking tijdens debat

Huisartsen door het hele land houden vandaag tussen 10 en 13 uur geen spreekuur omdat dan het Kamerdebat plaatsvindt. De PVV noemde deze actie onacceptabel. PVV-Kamerlid Karen Gerbrands vindt dat huisartsen op die manier de discussie over hun inkomen over de rug van de patiënten uitvechten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. wat is men gemeen zeer gemeen
  hebben jullie niets anders te doen dan bezuinigen. het is hier op bezuinigen en daarop dit slaat nergens op als niet gek wordt dan wordt je het wel
  de zorgkosten duurder maken zorgverzekeringen duurder maken je mag geeneens meer ziek zijn en die ziek zijn die zijn heel erg ziek of geestes ziek eerst als men een jaar op genomen bent dan pas betaalde je een eigen risico en nu al na een maand eigen risico bovendien nog 200 euro op een jaar basis ik vraag mij af waar zijn jullie in vredes naam mee bezig dit gaat nooit meer goed komen zij geven liever geld weg aan Griekenland of aan elders en deze kunnen wij allemaal weer ophoesten het is gewoonweg grof achandalig of de grote kopstukken die plukken ons kaal
  als het zo doorgaat draait het op een oorlog uit en daar zitten wij echt niet op te wachten het is een grote schande in een woord mee gezegt
  maar goed men kan gaan demonstreren en doen wat je wilt het helpt allemaal niets ze lachen je uit ik heb een 2e kamerlid gesproken en die vertelde dat er geld zat was het word alleen verkeerd besteed en oh ja ook nog een eigen bijdrage van de zorg eigen risico van 220.euro dat kan toch niet de 2e kamer denken alleen maar aan zichzelf en niet aan de gewone burgers of aan bijstand mensen of aan wao,érs tjonge jonge en aan de ouderen bejaarden oh die mogen niet mee gerekent worden die kosten alleen maar geld alleen omdat zij ouder worden als men denkt!!!!! het is alleen maar jammer van dat de mensen niet in opstand durf te komen mensen doe het SVP kom in opstand en laat je niet met hen sollen want zij lopen gewoonweg over je heen denk svp daar goed over na en onderneem iets doe iets want de bezuinigen blijven doorgaan
  en op en zekere moment kan je niks meer……

 3. Aantal kamerleden halveren,ze zijn er vaak toch niet.En @Esther: Weet je de specialisten zitten in net zo’n spagaat als de huisartsen:Wanneer je over het aantal toegewezen behandelingen gaat, dan krijg je een boete.Dus na augustus niet meer ziek worden mensen!

 4. we gaan weer van terug naar af
  gezondheid alleen voor de rijken weggelegd!De bron van het kwaad aanpakken!Door de mensen goed voor te lichten en niet met BANGMAKERIJen als virussen die van mens tot mens overgaan!Etc je kunt niet opnoemen waar je al maar geen rekening moet houden!
  Vinden doen ze allicht wel, dus hier zit de wortel van het kwade.nl Met wordtel en rtak uitroeien!

 5. Wij moeten maar eens leren begrijpen dat zorg geld kost en dat als het zo doorgaat de gevolgen niet gewenst zijn. Helaas doen alle bezuinigingen pijn en deze dus ook. Een kleine greep uit mogeljke gevolgen: bij gelijkblijvend beleid en jaarlijkse pakketmaatregelen hebben we over 30 jaar de volgende keuzes:
  – derde belastingtarief van 80% en vierde belastingtarif van 90%
  – of minder andere overheidsuitgaven: geen AOW, geen publiek onderwijs, geen politie, geen defensie, geen ambtenaren, geen buitenlands beleid, geen sport en geen justitie.
  Hmm… als je het mij vraagt zijn beide opties niet gewenst.
  Ohja en de standaard bezuinigingen halen weinig uit:
  – koningshuisafschaffen levert ons 0,2 dag zorg op
  – 10% minder ambtenaren levert ons 0,5 dag zorg op.
  – alle zorgbestuurders onder de balkenendenorm levert ons 0,2 dag zorg op (1ste 4 jaar overigens kost het 0,05 dag zorg per jaar).
  Dat schiet uiteraard niet op.
  Dus we moeten nadenken over waar we in de zorg willen bezuinigingen.

 6. Heel goed dat huisartsen geen spreekuur houden uit protest. Eens kijken hoe druk de SEH’s in NL zal krijgen, want dat zal in de toekomst veel vaker gaan gebeuren. Dit door het terugvorderen van geld wat gebruikt is voor afgesproken investeringen om meer zorg door goedkopere 1e lijns zorgaanbieders te laten doen, lees: de huisartsen. De dure zorgvraag wordt hiermee aangejaagd. Mijn vraag is telkens wie heeft hier toch steeds zo’n enorm belang bij: zorgverzekeraars en medisch specialisten soms? Dat is toch overwegend de achterban van de VVD? Vreemd…..je zou er bijna iets van denken. Zorg goedkoper leveren kan wel, maar de regeringspartijen willen gewoon niet.

 7. struisvogelpolitiek..!
  gevolg hiervan zal zijn dat de huisartsen weer sneller zullen doorverwijzen naar het ziekenhuis. blijft bijzonder in dit geval huisarts en ziekenhuis in spagaat moeten, omdat de zorgvraag harder stijgt dan het bijbehorende budget. dure ambtenaren inzetten om wat krom is recht te praten, daar schiet je wat mee op als burger. politiek: steek je kop niet langer in het zand, maar doe er wat aan..!

 8. De keuzes van de minister zijn voor niemand leuk. Iedereen moet inleveren, zegt ze steeds. Ze ligt ’s nachts echt wakker van de dingen die ze de zorg aandoet. Straks, als ze hoog in de top van een verzekeringsmaatschappij met een inkomen van ruim 4 keer de Balkenende zit, zal ze vaak nog aan deze nare periode terugdenken. Het zou wel erg hard voor haar en haar topambtenaren zijn, als ze dan ook nog eens minder zouden verdienen, net als de rest van het land. Laten we blij zijn voor de politici en de overheid dat zij wel hun salaris inclusief jaarlijkse verhogingen hebben.

 9. Die van de vvd DIJKSTAL heeft nog voor zijn dood een verhoging van het ministersalaris doorgevoerd-LATEN WE DIT EENS DAN OOK AANPAKKEN-nl dat dit kabinet ook de werkelijke crisis niet aanpakken kan, maar wel dat ze zich een rijkelijk salaris kunnen toerekenen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.