Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer verbreedt het quotum arbeidsgehandicapten

De Tweede Kamer heeft vlak voor het reces met een ruime meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel ‘Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten’ (BQA). Deze wijziging moet er voor zorgen dat ook hoger opgeleide gehandicapten interessant blijven voor werkgevers.
Kamer verbreedt het quotum arbeidsgehandicapten

Werkgevers moeten in 2017 een bepaald quotum aan arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Doel hiervan is om meer banen te creëren, juist voor mensen met een arbeidsbeperking en een ‘laag verdienpotentieel.’ Het gaat om 125.000 banen, waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid voor kwetsbare mensen. Afgelopen maanden hebben Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Mee Nederland, GGZ Nederland en Ieder(in) met succes geijverd voor een verbreding van het quotum. De verbreding moet voorkomen dat werkgevers geen interesse meer hebben in medewerkers die boven minimumloon kunnen verdienen met een handicap. Deze doelgroep valt immers buiten het quotum.

Wettelijk minimumloon

Het gaat om mensen met beperkingen die zelfstandig het wettelijk minimumloon of meer kunnen verdienen, maar wel bijvoorbeeld extra hulpmiddelen of ondersteuning nodig hebben. Zonder amendement komen zij er bekaaid af. Zij kwamen in de originele wet immers niet in aanmerking voor loonkostensubsidie en daardoor ook niet voor het doelgroepenregister. Ze waren voor een werkgever daardoor niet aantrekkelijk omdat ze niet meetellen voor de banenafspraak en het quotum. De kans op een baan nam voor hen daardoor zeer sterk af.

Quotumheffing

Nu is afgesproken dat ook de werknemers die (met ondersteuning) net boven het wettelijk minimumloon zitten, meetellen voor de quotumregeling. Mocht blijken dat deze regeling tot verdringing van de lager opgeleiden leidt, dan wil de Kamer dat het aantal banen wordt uitgebreid. Deze verruiming gaat pas in als de quotumheffing daadwerkelijk van kracht wordt en dat is op zijn vroegst in 2017. De kans op een garantiebaan blijft hierdoor voor de oorspronkelijke doelgroep van laagopgeleiden gelijk.

1 REACTIE

  1. Qutum arbeidsgehandicapten. Jammer is dat het aantal mensen voor rekening van de Overheid bijzonder laag is. Juist binnen de sectoren van Overheid en semi overheid is veel ruimte voor plaatsing van arbeidsgehandicapten. Overheden / Managers die het begrijpen zullen dit voorstel steunen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.