Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamer wil uitleg Schippers over NZa

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
PvdA, CDA en D66 willen van minister Edith Schippers van VWS weten hoe de subsidieverstrekking aan het Oogziekenhuis is gegaan. VWS zou druk hebben uitgeoefend om een afwijzing van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ongedaan te maken.
Kamer wil uitleg Schippers over NZa
Foto: VWS

Het Oogziekenhuis in Rotterdam beklaagde zich in 2012 bij het ministerie van VWS over een door de NZa afgewezen subsidieverzoek. ‘Onze minister wil graag een oplossing voor het Oogziekenhuis’, schreef een ambtenaar van het ministerie aan de NZa. Het ziekenhuis kreeg uiteindelijk 1,25 miljoen euro extra. Dat blijkt uit documenten waarover NRC Handelsblad beschikt. Ze zijn onderdeel van het dossier van NZa-medewerker en klokkenluider Arthur Gotlieb, die eerder dit jaar zelfmoord pleegde.

NZa bezwijkt onder druk VWS

Uit die interne correspondentie blijkt dat de interne bedrijfsjurist van de NZa concludeerde dat de NZa was bezweken onder druk van VWS. De NZa laat in een reactie aan NRC weten dat de eerste aanvraag was afgewezen omdat deze niet aan de voorwaarden voldeed. De Zorgautoriteit benadrukt voor besluiten diverse partijen te raadplegen en zelf te beslissen welke suggesties zij overneemt in het besluit. Ook een woordvoerder van VWS wijst erop dat de NZa zelfstandig beslist.

Tweede Kamer

PvdA, CDA en D66 willen van de minister een feitenrelaas over de subsidieverstrekking. ‘We willen precies weten wie wat wanneer heeft beslist. We hebben het wel over een onafhankelijke toezichthouder’, zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Naar het functioneren van de NZa loopt al een extern onderzoek. Dat zal in augustus klaar zijn.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb als huisarts/LHV-bestuurder leren omgaan met het COTG, het CTG en de NZa.
    Met de nieuwe Zorgverzekeringswet mochten bestuurlijke colleges verdwijnen: de directies/RvB van de NZa en CVZ werden direct verantwoording schuldig aan de minister van VWS
    En dat dit soort politiek onwenselijk gedrag! De oud-hoofdambtenaar van VWS had als nieuwe baas NZa had blijkbaar geen zin in gedoe.
    Een gotspe! (netjes uitgedrukt).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.