Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kamerleden reageren gemengd op zorgdeal

Regeringspartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer vinden de dinsdag bekendgemaakte afspraken om de gestaag stijgende zorgkosten in te tomen, goed nieuws. Oppositiepartijen SP en GroenLinks betreuren het echter dat er geen afspraken zijn gemaakt om een grens te stellen aan de inkomens van goed verdienende medisch specialisten.
Kamerleden reageren gemengd op zorgdeal
Foto: ANP Koen Suyk

PvdA’er Otwin van Dijk is zeer te spreken over het onderhandelingsresultaat. De patiënt wordt ontzien, de zorg wordt slimmer georganiseerd, fraude wordt hard aangepakt en er hoeft minder te worden bezuinigd op het basispakket, somt hij op. ‘Er wordt flink werk gemaakt van de aanpak van fraude en verspilling en ziekenhuisnota’s worden begrijpelijk gemaakt. Dat is iets waar de PvdA al lange tijd voor pleit. Er wordt beter gekeken welke zorg echt nodig is en er hoeft minder bezuinigd te worden op het pakket.’

VVD
Ook VVD’er Anne Mulder is enthousiast. ‘Door goede afspraken te maken met alle partijen worden de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg verhoogd terwijl tegelijkertijd de groei van de kosten wordt geremd. De huisarts krijgt een belangrijkere rol en er wordt onverminderd ingezet op het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen.’

GroenLInks
Bij GroenLinks vinden ze het jammer dat er geen grenzen zijn gesteld aan wat medisch specialisten zouden moeten verdienen. Schandalig, aldus Linda Voortman. ‘Het is crisistijd en het geld dat naar de zorg gaat, is van ons allemaal, maar Schippers zorgt ervoor dat de topsalarissen van artsen kunnen blijven doorstijgen.’ Zij noemt het kabinet stuurloos. ‘De ene minister kondigt stappen aan om topsalarissen in de publieke sector te beteugelen en de andere minister geeft topsalarissen juist ruim baan. Eerlijk delen is bij deze coalitie blijkbaar niet van toepassing op de positie van artsen.’

SP
Henk van Gerven (SP) noemt alle aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg goed. Volgens hem blijven diverse problemen onbesproken. ‘Specialisten mogen vrije ondernemers blijven en het private karakter van de zorgverzekeraars blijft overeind. Onduidelijk is in hoeverre de winsten van zorgverzekeraars worden afgeroomd. En de patiënt blijft het kind van de rekening. Naast het verkleinen van het basispakket wordt de aanspraak op zorg sterk beperkt. Daardoor wordt het nog moeilijker om voor een noodzakelijke behandeling in aanmerking te komen.’ (ANP)

3 REACTIES

  1. Wat een gekrakeel door de politiek! Van welke partijkleur ook: mij valt op het volstrekt ontbreken van de realiteit en kennis van zaken. Behalve als je aan de portemonee van deze politieke lieden komt, moet je ze dan eens horen.
    Even een ding: de beste stuurlui staan aan wal….Heb ik ooit van een van de boven geciteerde politici een zinvol voorstel of beter idee gehoord?
    Hebben de SPen GL wel eens berekend hoeveel de werkers in de gezondheidszorg hebben ingeleverd de afgelopen jaren? Weten ze uberhaupt wat het betekent, om dag en nacht klaar te staan, met hoge verantwoordelijkheid, beslissingen over leven en dood, gezond of ziek, enz? Nee hoor, gewoon inzetten om noodzakelijke zorg te beperken, zinvolle behandelingen te weigeren, goede medicatie die werkt te veranderen met de nodige risico’s. En dat voor de moderne mammon: het geld. Heren en dames politici wanneer doet u eens aan waarheidsvinding en dan pas uw mond open doen. Wanneer wilt u eens luisteren naar artsen en verpleegkundigen op de werkvloer.

  2. Lees alle reacties
  3. Lekker voorspelbaar die politiek. Enige integriteit is ver te zoeken. De volgende keer zou Wouter van den Elsen van Zorgvisie eens een stukje moeten schrijven over de reacties die hij verwacht voordat de reacties binnen zijn.
    Mij valt wel op dat de huidige akkoorden vrijwel geen prikkels bevatten om doelmatiger te werken. De kostenbeheersing staat voorop, een optimale verhouding tussen kwaliteit, toegankelijkheid en kosten boeit de politiek blijkbaar niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.