Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankerpatiënten willen informatie over ‘bijvangst’ DNA-onderzoek

Tea Keijl
DNA-onderzoek bij kankerpatiënten brengt soms ook andere genetische veranderingen aan het licht. Een overgrote meerderheid van de patiënten wil geïnformeerd worden over deze zogenoemde bijvangst.
Dna En Kankercel
Foto: CIPhotos/Getty Images/iStock

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). De bijvangst van DNA-onderzoek kan bijvoorbeeld wijzen op een verhoogd risico op erfelijke vormen van kanker, hart- en vaatziekten, dementie of vele andere aandoeningen.

Patiënten willen informatie over bijvangst

Internist-oncoloog Rhodé Bijlsma en arts-onderzoeker Roel Wouters onderzochten de genetische bijvangst. Ruim 700 patiënten met de diagnose kanker vulden een vragenlijst in. 94 procent van deze patiënten wil geïnformeerd worden over de bijvangst als die behandelbaar is. Een iets minder grote meerderheid, maar nog steeds 72 procent wil die informatie ook ontvangen als er geen preventie of behandeling bestaat.

Keuze expliciet voorleggen

Bijlsma en collega’s adviseren op basis van hun onderzoek om de informed consent-procedure, waarmee patiënten toestemming geven voor DNA-onderzoek, aan te vullen met vermelding van verschillende categorieën van genetische bijvangst. ‘Als je patiënten van tevoren expliciet vraagt over welke soort genetische bijvangst zij informatie wensen, stel je hen in staat een bewuste keuze te maken’, aldus Bijlsma.

Autonomie patiënt bevorderen

Uit het onderzoek blijkt verder dat patiënten het belangrijk vinden om zelf een keuze te maken over het al dan niet ontvangen van genetische informatie. De onderzoekers adviseren artsen daarom de patiënt daartoe de ruimte te geven en zo hun autonomie te bevorderen. Wouters: ‘Patiënten moeten voldoende voorlichting krijgen én de mogelijkheid om bepaalde bijvangst juist niet teruggekoppeld te krijgen.’

Onderzoek naar DNA-onderzoek bij kanker

Internist-oncoloog Rhodé Bijlsma en arts-onderzoeker Roel Wouters werkten voor dit onderzoek samen met het Center for Personalised Cancer Treatment (CPCT). Dit landelijke samenwerkingsverband van ziekenhuizen doet onderzoek naar de inzet van DNA-onderzoek bij kanker.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.