Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kennemer Gasthuis schrapt 250 arbeidsplaatsen

Mark van Dorresteijn
Het Kennemer Gasthuis in Haarlem gaat reorganiseren. Dit betekent een verlies van 250 arbeidsplaatsen. Ook gaat het ziekenhuis vastgoed afstoten en bestaande gebouwen anders inrichten. De reorganisatie bereidt het ziekenhuis ook gelijk voor op de mogelijke fusie met het Spaarne Ziekenhuis.
Kennemer Gasthuis schrapt 250 arbeidsplaatsen

Een afnemend aantal patiënten, bezuinigingen vanuit de overheid en stijgende loonkosten zijn de aanleiding voor de reorganisatie. Het ziekenhuis verwacht dat deze trend zich doorzet de komende jaren. ‘Zo hebben verzekeraars al aangegeven de komende paar jaar op een nullijn te gaan zitten: dit betekent geen groei van de ziekenhuisactiviteiten en geen correctie van de inflatie. De enige manier om dit op te vangen is snijden in onze kosten. Dit mag niet ten koste gaan van de zorg voor onze patiënten’, stelt bestuursvoorzitter Van Barneveld. ‘Toegankelijkheid, kwaliteit en veiligheid blijven bij ons bovenaan staan. Het Kennemer Gasthuis blijft investeren in verbetering van de kwaliteit van de zorg.’

Schrappen van banen

De reorganisatie heeft gevolgen voor 250 van 2.472 medewerkers. Het ziekenhuis begeleidt boventalligen zo veel mogelijk van werk naar werk maar sluit gedwongen ontslagen niet uit. Er is overleg met de bonden over een nieuw sociaal plan. Het huidige sociaal plan loopt eind dit jaar af.

EPIC en Lean

Het ziekenhuis gaat investeren in een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPIC) en verdere uitbouw van de verbetermethodiek Lean. Dat moet er voor zorgen dat het ziekenhuis eind 2013 financieel gezond is.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Kennemer Gasthuis)

3 REACTIES

  1. Te laat fuseren leidt tot ongecontroleerde ontslaggolf want op is op… AFM zou in het belang van de gezonfheidzorg en dus de patient sneller moeten beslissen. De regio is over vol. Bestuurders zijn al zo weinig met patientbelang bezig. Komen ze een keer tot actie…is het weer niet goed. Geef ze drie weken om de vakken tussen de locaties uit te ruilen en zes masnde voor realisatie en vervang daarna beide besturen. Bedrijfsmatig doorpakken voor een betere zorg. Al het geld richten op de zorg…

  2. Lees alle reacties
  3. typisch, dat er gefuseerd wordt en dan in delen wordt afgestoten. Het buitenland doet het andersom, is zich ervan bewust, dat kleine ziekenhuizen zinvol zijn, omdat daarmee een opvang in de buurt gecreëerd wordt. Geld sparen op personeel, zo is steeds weer gebleken, doet op de langere termijn afbreuk aan de kwaliteit van zorg, daarmee dus graaft het betreffende ziekenhuis zijn eigen graf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.