Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kennisoverdracht kan palliatieve terminale zorg in ggz verbeteren

Mark van Dorresteijn
In instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) is zorg aan cliënten in hun laatste levensfase minder gestructureerd en vanzelfsprekend dan in de reguliere zorg. Dit is een van de conclusies uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.

De palliatieve terminale zorg kan volgens de onderzoekers verbeteren door meer kennisoverdracht. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van een ‘laatste wensen-boekje’ om de wensen en behoeften van de terminale cliënten in ggz-instellingen beter in beeld te brengen. “Onduidelijkheid over de wensen en behoeften van de cliënt bij hulpverleners kan namelijk de zorg extra bemoeilijken”, stelt het Trimbos-instituut.

Familieleden en vrijwilligers

Uit het onderzoek blijkt ook dat zorgverleners in de ggz onvoldoende op de hoogte zijn van het bestaan van palliatieve netwerken, consultatie- en financieringsmogelijkheden of bestaande richtlijnen op het terrein van palliatieve zorg. Zorgverleners maken te weinig gebruik van familieleden en vrijwilligers die een actievere rol kunnen spelen bij de ondersteuning van de cliënt in de terminale fase. Nu wordt de extra zorg die nodig is vooral gedragen door toegewijde zorgverleners die bereid zijn om extra in de zorg voor deze cliënten te investeren.

Checklist

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgverleners in de ggz die met een palliatieve terminale cliënt van doen hebben gehad, een handzame checklist missen. Hierdoor zijn zij onzeker over de vraag of zij alle mogelijkheden die er zijn op palliatief terminaal gebied wel voldoende benut hebben. In deze checklist moeten beslismomenten en punten van aandacht bij de zorg beschreven staan.

Door het gebruik van een dergelijke checklist zou de integrale zorg aan ggz-cliënten in de laatste levensfase beter geborgd kunnen worden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Nederland goed in palliatieve thuiszorg voor kinderen

Bussemaker rekt termijn palliatieve zorg op

Huisvesting palliatieve zorg kan beter

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.