Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kerndossier Zorgportaal Rijnmond voldoet aan eisen IGZ’

Mark van Dorresteijn
Het Medisch Kerndossier van Zorgportaal Rijnmond voldoet op het gebied van informatie-uitwisseling in de zorg als eerste aan de aanbevelingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat stelt Jan Hazelzet, chief medical information officer van het Erasmus MC.
‘Kerndossier Zorgportaal Rijnmond voldoet aan eisen IGZ’

“Het Medisch Kerndossier van Zorgportaal Rijnmond voldoet al aan beide aanbevelingen”, aldus Jan Hazelzet, chief medical information officer van het Erasmus MC. “Dat maakt het Medisch Kerndossier tot nu toe uniek in Nederland.”

Staat van gezondheid

In de nieuwste ‘Staat van de Gezondheidszorg’ onderzocht de IGZ welke risico’s er zijn bij het gebruik van ICT in de zorg. De belangrijkste conclusie is ‘dat de grootste risico’s ontstaan door knelpunten in de informatie-uitwisseling’. Dossiers zijn niet actueel, niet compleet of bevatten juist informatie die niet relevant is. De IGZ doet de volgende aanbevelingen: ‘stel een standaard vast voor terminologie’ en ‘ontwikkel een kernset van gegevens waarmee je de gezondheidstoestand van patiënten gestructureerd samenvat’.

Standaard gebruiken

Bij de presentatie van de nieuwste ‘Staat van de Gezondheidszorg’ hield Hazelzet een betoog waarin hij de IGZ adviseert om zo snel mogelijk een commissie te benoemen. “Die moet de internationale standaard Continuity of Care Document (CCD) uiteindelijk gaan opleggen aan zowel ziekenhuizen als leveranciers. Het Medisch Kerndossier maakt al gebruik van deze standaard: daardoor beschikken op termijn alle zorgverleners in de regio Rijnmond over dezelfde actuele informatie die een compleet beeld geeft van de patiënt. Zo kan de zorg door de ene zorgverlener naadloos worden overgenomen door de andere. Het kerndossier bevat daarnaast niet te veel details, maar een kernset met alleen die elementen die noodzakelijk zijn om goede zorg te verlenen.”

Medisch Kerndossier

Burgers kunnen straks op het Zorgportaal Rijnmond hun eigen medische kerndossier met patiëntgegevens beheren. De patiënt geeft eerst toestemming aan zorgverleners om de informatie op een beveiligde omgeving van het zorgportaal te zetten. Hij kan er vervolgens alleen zelf bij door in te loggen met DigiD en hij bepaalt zelf of een zorgverlener of mantelzorger toegang krijgt. Het dossier is op dit moment nog in de pilotfase en daardoor alleen beschikbaar voor een aantal groepen chronisch zieke patiënten van het Erasmus MC. Dat wordt de komende tijd uitgebreid. (ICTzorg)

Lees ook:

Medisch kerndossier in Rijnmond krijgt brede steun

Open e-health zorgplatform voor Regio Rijnmond

Dertien Curavista-dagboeken op Zorgportaal Rijnmond

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.