Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keuzesysteem voorkomt weggooien ziekenhuismaaltijd

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuispatiënten die zelf mogen kiezen wat ze willen eten en hoeveel, eten hun bord vaker leeg. In de twee vestigingen van het Máxima Medisch Centrum (MMC) is de hoeveelheid weggegooid voedsel door een nieuw keuzesysteem voor patiënten gedaald met bijna vijftig procent naar net twee procent. De kosten per maaltijd daalden van 5,73 euro naar 3,92 euro.
Keuzesysteem voorkomt weggooien ziekenhuismaaltijd

Dat blijkt uit een onderzoek dat wetenschapper Joost Snels van de afdeling Food and Biobased Research van de Wageningen Universiteit heeft gedaan. Snels heeft bijgehouden wat er is gebeurd sinds het MMC in 2009 besloot niet langer zelf in het ziekenhuis maaltijden te bereiden.

Veel ziekenhuizen zijn aan het experimenteren met de maaltijden voor patiënten, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat goed eten belangrijk is voor het herstel. Bovendien lijkt het goedkoper om de voedselbereiding uit te besteden. In het MMC zijn niet alleen de kosten per maaltijd gedaald, ook waren er minder kosten voor energie, water, huisvesting van de keukens en afvalverwerking.

Cateraar

Het MMC heeft een cateraar in de arm genomen, die maaltijdonderdelen aanlevert. Speciaal opgeleide voedingsassistenten gaan met wagens met afzonderlijke componenten van een maaltijd langs de bedden. Ruiken en zien van eten blijkt meer patiënten te verleiden om iets te eten. Ook is het belangrijk dat ze zelf mogen bepalen hoeveel er wordt opgeschept. “Ernstig zieke mensen die volgens de assistenten voorheen hun bord altijd onaangeroerd lieten staan, nemen nu toch een kleine portie”, aldus de onderzoeker.

Opdienen

Net zoals eerder al in verpleeghuizen bleek, is het ook belangrijk dat patiënten hun maaltijd smakelijk krijgen opgediend. De assistenten hebben geleerd de bordjes mooi op te maken en de tafel netjes te dekken voor de lopende patiënten. De warme maaltijd in het MMC krijgt nu gemiddeld een acht, terwijl het eerst een zes was. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Patiënten Sint Maartenskliniek bestellen maaltijd digitaal

Betere maaltijd maakt ouderenzorg goedkoper

Verpleeghuisbewoners klagen bij IGZ over vieze maaltijden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.