Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderhospice moet in de Zorgverzekeringswet’

Redactie Zorgvisie
Opname van een ernstig ziek kind in een kinderhospice moet eigenlijk worden betaald door een zorgverzekeraar. Dat zegt directeur Wilma Stoelinga van Kinderhospice De Glind in het Nederlands Dagblad. Ze reageert daarmee op de zorgelijke financiële situatie waarin één van de kinderhospices verkeert.

Nederland heeft zeven kinderhospices die zorg bieden aan kinderen met een levensbedreigende ziekte of een meervoudige handicap. Eén ervan, Het Lindenhofje in Amsterdam, wordt sinds kort met sluiting bedreigd. Het kinderhospice waarvan Stoelinga directeur is, heeft ook moeite de financiering van de zorg voor de kinderen rond te krijgen. “Door wat in Amsterdam gebeurt, komt alles en iedereen in de benen. Dat is goed, want wanneer de bezuinigingen in hetzelfde tempo doorgaan, komen er ook boven Kinderhospice De Glind donkere wolken te hangen”, zegt de directeur in het Nederlands Dagblad.

AWBZ

Kinderhospices komen op twee manieren aan geld, vertelt de directeur. Het grootste deel van de inkomsten, in De Glind ongeveer negentig procent, was tot nu toe afkomstig van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Maar dat deel wordt steeds verder teruggeschroefd. De andere manier om aan geld te komen gaat via fondsen, subsidies, sponsoring, giften en diaconieën.

Zorgverzekeraar

Stoelinga heeft liever dat zorgverzekeraars de zorg in de kinderhospices betalen. “De zorg die wij bieden is zwaar en complex. Zorg in het ziekenhuis is in Nederland verzekerd via zorgverzekeraars, dus ook de zorg aan ernstig zieke kinderen. Wij nemen werk over van ziekenhuizen, door kinderen in een kleinschalige en huiselijke omgeving te brengen. En we doen dat nog veel voordeliger ook. Ziekenhuizen worden wel via zorgverzekeraars betaald, dus zou dat bij ons ook zo moeten zijn in plaats van de AWBZ.”

Sluiting kinderhospice

De dreigende sluiting van het kinderhospice in Amsterdam is voor Stoelinga reden de fondswerving voor het kinderhospice in Barneveld flink op te tuigen. Daar komt bij dat Kinderhospice De Glind als gevolg van de huidige krapte en toenemende zorgvragen wil uitbreiden door te verhuizen naar een andere locatie. Wilma Stoelinga is hoopvol gestemd over het gesprek dat volgende week plaatsvindt tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgverzekeraars, CIZ en kinderhospices. (Nederlands Dagblad)

Lees ook:

Eerste joods hospice in april gereed

‘Zzp’s brengen sterftebegeleiding in de knel’

Concurrentieslag in het mortuarium

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.