Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine ziekenhuizen voorlopig uit gevarenzone

De beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen blijft in 2009 in stand. Onduidelijk is echter hoeveel kleine ziekenhuizen de toeslag daadwerkelijk krijgen. Minister Klink schrijft dat in zijn brief ‘Kiezen voor bereikbaarheid en kwaliteit van zorg’ van 27 juni.

Tot nu toe krijgen ziekenhuizen met een verzorgingsgebied van minder dan 72.500 inwoners de toeslag om hun afdelingen voor acute zorg open te kunnen houden. Klink dreigde begin dit jaar nog deze beschikbaarheidstoeslag te vervangen door een algemene vergoeding voor alle ziekenhuizen. Daardoor zouden de zes kleine ziekenhuizen er tussen de zevenhonderdduizend en drie miljoen euro per ziekenhuis op achteruit gaan.

Beschikbaarheidsgelden

Omdat de ‘oude’ budgetteringssystematiek in 2009 deels blijft gehandhaafd, besloot de minister ook de beschikbaarheidstoeslag, in totaal 13 miljoen euro, nog een jaar te continueren. Maar volgens een woordvoerder van VWS zouden zes van de negen kleine ziekenhuizen niet meer voor de toeslag in aanmerking komen omdat zij inmiddels aan de bereikbaarheidseis van 45 minuten voldoen. De NZa moet binnenkort uitsluitsel geven. Wat er na 2009 gebeurt met de beschikbaarheidsgelden is onbekend. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Burgemeester op de bres voor kleine ziekenhuizen

Boze brief streekziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.