Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kleinere zorgaanbieders omzeilen nog steeds salarisplafonds

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Eigenaren van kleinere zorgaanbieders hebben de afgelopen jaren miljoenen verdiend door het beloningsplafond en het verbod op winstuitkering te ontduiken. Kamerleden en zorgverzekeraars pleitten in 2016 al voor het dichten van deze ‘maas in de wet.’
Rapportage signalen zorgfraude 2017
Onderzoekers hebben in opdracht van VNG gekeken naar de aard van zorgfraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdhulp.

Tot nu toe is er niets aan veranderd. Het FD schrijft er vandaag over.

WTZi-vergunning

Uit jaarrekeningen en gegevens bij de Kamer van Koophandel die het FD bestudeerde, blijkt dat veel zorginstellingen zich aan het financiële toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het CIGB onttrekken. De regels gelden namelijk alleen voor het bedrijf dat een vergunning van het ministerie heeft om zorg te mogen verlenen. Veel zorginstellingen brengen hun Wtzi-vergunning onder in een stichting, maar besteden de daadwerkelijke zorgverlening uit aan een besloten vennootschap met dezelfde eigenaar. Ook het geld van de zorgverzekeraars wordt naar deze dochters geleid. Voor deze bv zijn de beperkingen niet van toepassing.

Toezichthouders

De toezichthouders kijken lijdzaam toe. Volgens het FD staan zij machteloos omdat de werkwijze strikt genomen niet verboden is. Het blijkt volgens het FD volstrekt onduidelijk te zijn wat bestuurders/eigenaren in de bv’s verdienen.

BV’s

RTL-nieuws schreef een jaar geleden al over het gat in de wet. Toen waarschuwden bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC en Kamerleden voor de constructie. Lea Bouwmeester (PvdA) en Renske Leijten (SP) stelden hier Kamervragen over. ZKN liet vorig jaar aan RTL-nieuws weten dat het uitbesteden van zorg en wegsluizen van geld naar bv’s een ‘gebruikelijke en door de toezichthouders geaccepteerde constructie’ is.

Beantwoording Kamervragen door minister Schippers

Minister Schippers antwoordde destijds: ‘Ik heb geen aanwijzingen dat sprake is van onterecht uitgekeerde winst. Het is aan de IGZ om op de naleving van het verbod op winstoogmerk toe te zien en zo onterechte winstuitkering te voorkomen’. Schipper was  niet van plan maatregelen te nemen om opdrachten aan
onderaannemers en eigen bv’s niet meer mogelijk te maken.’Ik ben van mening
dat uitbesteding van diensten door zorgaanbieders zou moeten plaatsvinden
indien dat efficiënter, beter en goedkoper is en daarmee dus ook in het belang is
van patiënten en verzekerden’.

beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-zbc-s-ontduiken-verbod-winstuitkering

beantwoording-kamervragen-over-zelfstandige-behandelcentra-die-het-verbod-op-winstuitkering-omzeilen

2 REACTIES

  1. Dit is wel precies in het straatje van de belastingdienst, die ook eist dat er zo min mogelijk ‘verdwijnt’ naar de patient en zoveel mogelijk winst wordt gemaakt.
    Persoonlijk vraag ik me echter wel af hoe vooral de kleinere aanbieders kwalitatief goede zorg kunnen garanderen, terwijl er zo veel winst wordt gemaakt in een tijd waarin veel tarieven nauwelijks toereikend zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe wil je concurrentie in de zorg bewerkstelligen als het alleen liefdewerk en oud papier mag opleveren. Bij veel ZBC’s wordt er efficiënter gewerkt waardoor er naast het feit dat ze vaak goedkoper zijn dan een ziekenhuis ook nog kwalitatief hoge zorg leveren, die vaak door de patiënt als zeer goed wordt beoordeeld. Dit kan alleen maar als er ook in kwaliteit wordt geïnvesteerd. En investeren is alleen interessant als er ook wat verdiend. Hoe wil je anders kapitaal aantrekken?
    Dus feitelijk wordt er kwalitatief erg goede zorg geleverd, tegen een vaak zeer scherp tarief. Dus patiënt blij en zorgverzekeraar blij. En als er dan aan het einde van de streep ook nog iets overblijft, wat is dan het probleem? Als er niets overblijft is dat blijkbaar ondernemersrisico, maar als er door goed ondernemerschap naast goede en scherp geprijsde zorg nog winst wordt gemaakt, is dat opeens een schande!
    Het geeft meer aan hoeveel geld er in niet privaat gerunde zorgondernemingen over de balk wordt gesmeten!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.