Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klijnsma versoepelt participatiewet

De participatiewet wordt aangepast om het makkelijker te maken voor mensen met een beperking om een baan te vinden.
Klijnsma versoepelt participatiewet

In de participatiewet is vastgelegd dat werkgevers de komende jaren fors inzetten op het inrichten van extra werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken reageert op signalen dat mensen voor wie de banenafspraak uit de participatiewet bedoelt is, vanwege te strenge criteria buiten de doelgroep vallen. Ze gaat de wet op een aantal punten aanpassen. Zo moeten leerlingen die afkomstig zijn uit het voortgezet speciaal onderwijs voortaan zonder toetsing door UWV direct toegelaten worden tot de doelgroep voor de extra banen. Ook komt er een eenvoudigere opzet van loonwaardebepaling op de werkplek, waar met name werkgevers en gemeenten op hebben aangedrongen. Werkgevers en gemeenten krijgen de mogelijkheid om voor het eerste half jaar van een dienstverband te rekenen met een vooraf bepaalde loonkostensubsidie van vijftig procent van het wettelijk minimumloon voor werknemers uit de doelgroep banenafspraak. Na dat eerste half jaar wordt op de werkplek de loonwaarde bepaald en wordt de loonkostensubsidie hierop aangepast. Ook krijgen gemeenten de ruimte om af te wijken van de vaste momenten om iemands loonwaarde opnieuw te bepalen.

Voortgang

Het aantal bij UWV aangevraagde beoordelingen voor het doelgroepenregister sinds juli fors. In totaal gaat het om 4.421 aanvragen (stand tot eind oktober), waarvan UWV er 2.458 heeft afgehandeld. In 58 procent van deze gevallen leidde de aanvraag ook tot opname in het doelgroepregister. Dit is vergelijkbaar met het percentage toegekende Wajong-beoordelingen vóór 2015 (circa 60 procent).

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.