Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Klink: ‘Dbc-stelsel is een zegen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
'Het beeld dat ik voor een volledig andere vorm van bekostiging in de zorg zou zijn, is onjuist.' Dat zei Ab Klink tijdens een congres ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van DBC-Onderhoud.
Klink: ‘Dbc-stelsel is een zegen’

Invoering van de marktwerking tien jaar geleden en verhogen van de productiviteit was pure noodzaak. Er moest naar zijn zeggen echt iets gebeuren. Hij refereert aan regeerperiode van minister Els Borst toen de wachtlijsten exponentieel toenamen.

Marktwerking

De marktwerking in de zorg is volgens Klink, die inmiddels bestuurder is bij Coöperatie VGZ, zorgvuldig ingevoerd. Daardoor loopt Nederland op allerlei fronten voorop in de wereld. Hij noemt het risico-vereveningsstelsel, de health consumer index. Dbc’s geven beter inzicht in de kosten. Maar meer transparantie vraagt ook om meer verantwoording, zegt Klink: ‘Het is de keerzijde van jezelf behoeden voor fraude. Daarom denk ik dat de dbc-structuur wel degelijk een hele gelukkige is.’

Dbc’s aanpassen

Wel moet de prikkel om zoveel mogelijk te behandelen, er uit waar dat mogelijk is, zegt Klink. Aanpassingen van dbc’s zijn zeker nodig: ‘Ik denk dat we moeten nadenken om, waar dat kan, diagnostiek en behandeling uit elkaar te halen omdat daarmee degene die diagnosticeert niet tegelijk belang heeft bij zoveel mogelijk behandelen.’

Gepaste zorg

Meer op kwaliteit betalen en minder op productie is van belang, maar nog steeds moeilijk, zegt Klink. Hij zegt te willen betalen voor zorgaanbieders die gepaste zorg bieden en niet overbehandelen. Zo kan een procedure misschien iets langer duren maar in totaliteit minder kostbaar zijn omdat hij tot minder behandelingen leidt. Dat moet in de beloning terug komen en dus onderdeel gaan uitmaken van de dbc, zo vindt Klink.

Zorgverzekeraars

Toch roept Klink ook op tot voorzichtigheid bij het aanpassen van zorgproducten. Hij ziet daarbij een ‘vitale rol’ voor DBC-Onderhoud, dat ook snel nieuwe dbc’s, Klink spreekt over ‘betaaltitels’ moet kunnen invoeren. DBC-Onderhoud moet daarin nauw samenwerken met zorgverzekeraars. Ter gelegenheid van het symposium geeft DBC-Onderhoud een publicatie uit die bestaat uit interviews met verschillende kopstukken in de zorg.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

4 REACTIES

  1. Het inzicht bij dhr. Klink is helaas weinig gegroeid in de afgelopen tijd. Het was en is juist wel een goed idee om diagnose en behandeling in één product onder te brengen, omdat dat het administratief veel overzichtelijker maakt.
    Die combinatie(prijs) was ook een van peilers van het DBC-systeem. En ik zie de validiteit niet van zijn redenering ‘Ik denk dat we moeten nadenken om, waar dat kan, diagnostiek en behandeling uit elkaar te halen omdat daarmee degene die diagnosticeert niet tegelijk belang heeft bij zoveel mogelijk behandelen.’ (Als iemand me de logica daarvan toch kan uitleggen, graag.)
    Het DBC-systeem moet verder juist wel grondig op de schop, o.a. omdat de resultaten van de behandeling er nauwelijks een rol in spelen. Verder was en is het administratief een gruwel. Zie voor het hele verhaal http://www.gezondezorg.org/marktwerking.php#dbc.

  2. Lees alle reacties
  3. Een zegen, neen, een administratieve hel waar continu de spelregels aangepast worden zodat zorgverzekeraars hun eigen spel kunnen spelen. Als zelfs de accountants geen goedkeurende verklaring meer af willen geven kun je toch moeilijk meer van een zegen spreken. Kijk naar de DBC GRZ. Twee jaar terug één product, nu een twintigtal plus een moeras aan spelregels. Natuurlijk zijn er partijen in het zorgspeelveld die hier aan verdien en dat zijn momenteel nog niet de zorgaanbieders.

  4. zo herken ik Klink weer:
    nieuwe dbc’s gaan betaaltitels heten: uit welke ivoren toren haal je dit vandaan.
    Maar crucialer: ‘DBC-Onderhoud moet daarin nauw samenwerken met zorgverzekeraars’: wat raar, want die zijn al vertegenwoordigd in DBC onderhoud. Maar de zorgaanbieders worden er dan niet extra bij betrokken. O ja: pas bij de uitvoering…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.