Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink denkt over meldpunt gehandicaptenzorg

Mark van Dorresteijn
Demissionair minister Ab Klink bekijkt of er een meldpunt moet komen voor mensen die zich zorgen maken over de zorg aan een verstandelijk gehandicapt familielid in een instelling. Klink deed die toezegging gisteren in een debat met de Tweede Kamer.
Klink denkt over meldpunt gehandicaptenzorg

Onder meer SP en VVD willen een onafhankelijk meldpunt buiten de zorginstelling. Ongenoegen kan nu “blijven hangen” bij gebrek aan een vertrouwenspersoon en omdat het moeilijk is te klagen over mensen van wie een familielid 24 uur per dag afhankelijk is.

Rapport ombudsman

Aanleiding van het debat was een kritisch rapport van de Nationale Ombudsman die eind 2009 stelde dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te veel afging op informatie van de zorginstellingen en te weinig luisterde naar klachten en signalen van burgers. Demissionair minister Klink betreurt het dat de IGZ in vijf onderzochte zaken te weinig heeft opgetreden. “Het is zeer spijtig dat deze cliënten niet de zorg hebben gekregen waar ze recht op hadden.”

Toezicht gemoderniseerd

Klink stelt wel dat de IGZ inmiddels het toezicht moderniseert en stappen in de goede richting heeft gezet. Hij vindt echter wel dat, ook al kan dit niet worden afgedwongen, de IGZ er bij een klachtencommissie op moet aandringen om een klacht nog eens in behandeling te nemen als er eerder niet goed naar is gekeken. De IGZ is er vooral om op te treden bij structureel feilen of grote incidenten en kan niet elke individuele klacht natrekken, want dat moeten de geschillencommissie of klachtencommissies juist doen, aldus Klink. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘IGZ doet te weinig met klachten van burgers’

Klink: ‘Inspectiebezoeken moeten vaker onaangekondigd’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ja, het ouwe liedje. Wel toegeven, in dit geval, dat de IGZ het er goed bij heeft laten zitten.Vervolgens de IGZ over het hoofd aaien: …moderniseert..goede richting.
    Waarom de hoofdschuldige aan deze blamabele misprestatie niet het bos ingestuurd?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.