Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Mark van Dorresteijn
Als er extra miljoenen nodig zijn om de babysterfte in Nederland te verminderen, moet dat geld beschikbaar worden gesteld. Dat stelt minister Ab Klink van VWS gisteren tijdens de presentatie van een rapport van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte over de veiligheid bij geboorte.
Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Klink moet de komende jaren fors bezuinigen, maar vindt dat voor de veilige geboorten extra geld beschikbaar moet zijn, als blijkt dat er meer gynaecologen en/of verloskundigen nodig zijn. Dat geld moet wel op zijn eigen begroting worden gevonden, benadrukt hij. Dat betekent dat er elders op het terrein van de volksgezondheid extra moet worden bezuinigd.

Snelle hulpverlening voor zwangere vrouwen

De stuurgroep pleit in het rapport dat zwangere vrouwen in noodsituaties altijd binnen een kwartier worden geholpen door een verloskundige of een gynaecoloog. Dit is nodig om de hoge babysterfte terug te dringen. Artsen en ander medisch personeel zouden 24 uur per dag paraat moeten staan in ziekenhuizen voor hulp bij complicaties. Nu is die hulp er buiten kantoortijden meestal niet.

‘De dure plicht’

Volgens Klink is sterfte bij geboorte zeer ingrijpend voor ouders, broertjes en zusjes. “De gevolgen denderen soms decennia later nog door in de families.” Hij noemt het “de dure plicht” van Nederland om de vermijdbare babysterfte binnen vijf jaar met de helft terug te brengen. Klink stuurt volgende maand een brief naar de Tweede Kamer met verdere voorstellen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook

‘Zwangere vrouwen moeten binnen kwartier geholpen zijn’

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

VWS zet in op babysterfte

Zorgvisie magazine

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.