Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: Geen overheidssteun voor slechte ziekenhuizen

Ziekenhuizen die het slecht doen en met sluiting worden bedreigd, kunnen niet op bescherming van het ministerie rekenen. Dat zegt Minister Ab Klink van volksgezondheid in een vraaggesprek met het dagblad Trouw.

Klink vindt dat hij er is voor de continuïteit van de zorg en om ervoor te zorgen dat de wettelijke normen worden gehaald, zoals de eis dat mensen binnen drie kwartier spoedeisende hulp kunnen krijgen. “Maar dat betekent niet dat we koste wat het kost allerlei ziekenhuizen op de been moeten houden.”

Minimumnormen

Minister Klink heeft er geen vertrouwen in dat ziekenhuizen allemaal goed werk leveren. Mensen moeten daar ook niet van uitgaan, meent Klink. “Wie er zonder meer van uitgaat dat het wel goed zit, kan bedrogen uitkomen.” Klink wil op veel meer gebieden minimumnormen invoeren. “We moeten van verondersteld vertrouwen naar verdiend vertrouwen.”

Slechte lucht

De CDA-minister neemt zeer binnenkort een besluit over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen. Vandaag komt het rapport uit van onafhankelijk onderzoeker Léon Lodewick. De IJsselmeerziekenhuizen staan er financieel slecht voor en hebben hun operatiekamers enige tijd moeten sluiten omdat de luchtkwaliteit niet goed genoeg was. VWS heeft de IJsselmeerziekenhuizen een bedrag van 1,5 miljoen euro toegezegd om het tot eind oktober te kunnen uitzingen.

Steun

Vorige week schreef Klink aan een ongeruste Tweede Kamer dat hij hecht aan een goede spreiding en bereikbaarheid van zorgvoorzieningen. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

IJsselmeerziekenhuizen krijgt nog één week

Flevolanders zetten zich in voor IJsselmeerziekenhuizen

Klink moet niet investeren in IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.