Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Klink komt ggz onvoldoende tegemoet’

De brancheorganisaties voor ggz-instellingen en therapeuten betwijfelen of de maatregelen van minister Klink om de liquiditeitsproblemen in de geestelijke gezondheidszorg op te lossen, afdoende zullen zijn.

Veel ggz-instellingen en vrijgevestigde psychologen en psychiaters verkeren in financiële problemen door de overheveling van kortdurende, op genezing gerichte ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet per 1 januari dit jaar. Kregen instellingen in de AWBZ een voorschot op basis van gemaakte productieafspraken, bij de dbc-financiering krijgen ze pas betaald na afloop van een behandeling. Dat betekent dat instellingen en therapeuten gemiddeld acht maanden moeten wachten op inkomsten. Om die periode te overbruggen moeten ze geld lenen bij banken. Volgens Jos de Beer, directeur van brancheorganisatie GGZ Nederland, moeten instellingen voor een bedrag van zo’n 500 á 600 miljoen euro aankloppen bij banken.

Dbc’s

De rente die instellingen en therapeuten moeten betalen aan banken krijgen ze terug van zorgverzekeraars, zo maakte de Zorgautoriteit NZa onlangs bekend. Maar Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland, betwijfelt of die maatregel afdoende is. “Het is niet zeker of de hele rente wordt vergoed en wanneer instellingen het geld krijgen.” De liquiditeitsproblemen bij therapeuten zijn ook nog steeds niet opgelost. Zij krijgen veel moeilijker een lening bij banken. Volgens de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) zijn 200 tot 300 praktijken (ongeveer een kwart) gestopt door de invoering van de dbc’s. Zorgverzekeraars moeten van Klink de vrijgevestigden tegemoet komen door ze net als voorheen voorschotten te betalen. Maar NVVP-voorzitter Dick Bouma betwijfelt of ze dat snel gaan doen. “Kern van het probleem is dat er te veel tijd zit tussen het starten van de behandeling en de uitbetaling. Deel-dbc’s die tussentijds worden uitbetaald zouden uitkomst kunnen bieden.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink treft maatregelen ggz

‘Tijdpad dbc-plan niet reëel’

Menzis gaat dbc’s aanbesteden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.