Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink komt met overgangsregeling hardheidsclausule

Minister Ab Klink van Volksgezondheid zet de invoering van de hardheidsclausule in de koelkast. Er komt een overgangsregeling voor zorgorganisaties die moeite hebben met het nieuwe kapitaallastenregime. Deze regeling moet rond 1 oktober klaar zijn, meldt Klink in een brief aan de Tweede Kamer.
Klink komt met overgangsregeling hardheidsclausule

“Mede in het licht van de financiële crisis en de voorziene invoering van prestatiebekostiging in 2011 ben ik er gaandeweg van overtuigd geraakt dat niet kan worden volstaan met een nadere invulling van een specifieke hardheidsclausule”, aldus Klink in de brief. Naast de problemen met het kapitaallastenregime wil de minister ook de financiële worsteling met de momenteel vaak lagere boekwaarde van het zorgvastgoed verminderen.

Stimuleringsgeld voor cure

“Ik betrek zowel de problematiek van de immateriële vaste activa als het het boekwaardeprobleem ten aanzien van de materiële vaste activa”, meldt Klink. “In mijn brief zal ik aangeven hoe ik de curatieve zorginstellingen zal faciliteren bij het omgaan met deze problematiek.” Als extra steunmaatregel trekt Klink mogelijk 160 miljoen euro aan stimuleringsgelden uit voor de cure, conform de motie Van der Veen, maar ook over deze regeling doet de minister nog geen uitspraken. De overgangsregeling biedt nog geen uitsluitsel over de negatieve gevolgen van het nieuwe bouwregime, erkent ook Klink. “Deze aanpak vergt iets meer tijd en overleg”

Financieringsproblemen

Sinds 1 januari 2008 moeten ziekenhuizen de kapitaallasten voor nieuwbouw zelf verdienen met hun dbc-productie. Bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel van het Reinier de Graaf ziekenhuis vertelt dat het ziekenhuis op dit moment kampt met onoverkomelijke financieringsproblemen. “We staan tot onze lippen in het water en dat geldt overigens niet alleen voor dit ziekenhuis. Ook bij andere ziekenhuizen en instellingen is de nood hoog en dat komt voornamelijk door alle onduidelijkheid die er wordt gecreëerd. Zo kunnen we niet werken. We hebben geen idee wat we kunnen besteden en op deze manier komt de financiering nooit rond. In het uiterste geval ben ik zelfs bereid naar de rechter te stappen. Hopelijk hoeft dat niet, maar ik kan ook niet toekijken hoe alles in het honderd loopt.” (Zorgvisie – Nico van Wijk en Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

De brief van Klink

Lees ook:

Tien ziekenhuizen doen beroep op hardheidsclausule

Klink laat Vlietland Ziekenhuis vallen

‘Recessie gunstig voor zorgbouw’

‘Huisartsen zullen plannen Klink wegstemmen’

Zorgcoöperatie Nederland wil vastgoed niet kwijt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.