Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Klink kort ziekenhuizen 700 miljoen

Mark van Dorresteijn
Demissionair minister Klink wil de ziekenhuizen volgend jaar 700 miljoen euro korten op het budget. Algemene ziekenhuizen worden het zwaarst getroffen. De korting gaat in op 1 januari 2011. Klink schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Klink kort ziekenhuizen 700 miljoen

Voor volgend jaar was al een bezuiniging van 150 miljoen euro ingeboekt, volgens de langjarige budgetteringsplannen. Daar komt nu nog eens 549 miljoen euro bij. Dat is het bedrag dat ziekenhuizen volgens de meest recente cijfers in 2009 te veel hebben uitgegeven. Klink ziet het als zijn taak om elke budgetoverschrijding van de ziekenhuizen, achteraf als korting op te leggen.

Bedrag kan nog wijzigen

Klink tekent hierbij aan dat het bedrag nog kan wijzigen op basis van aanvullende gegevens. Het bedrag van 549 miljoen euro is structureel en werkt volgens de demissionair minister door in de jaren na 2011.

Academisch en topklinisch ontzien

Klink wil academische ziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen ontzien. Deze instellingen hebben een relatief groot budgetdeel en een relatief klein vrij prijssegment. UMC’s en topklinische ziekenhuizen zullen niet onevenredig zwaar worden aangeslagen, zo stelt Klink.

Niet na te gaan is of de kostenoverschrijding vooral komt door groei in het a-segment of juist in het b-segment. Ziekenhuizen moeten zelf bepalen hoe zij de bezuinigingen in hun organisatie doorvoeren. Klink heeft de NZa gevraagd binnenkort een advies uit te brengen. De NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft een brief gestuurd aan de vaste kamercommissie van VWS. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ziekenhuizen maken weer winst

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Wmo-budget met 200 miljoen gekort

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

14 REACTIES

 1. ach ja de minister klink denkt maar zo van inleveren kan wel maar er wordt niet gekeken van hoe hard de specialisten moeten werken waarom levert hij zelf niet in specialisten hij wil ook al op de wmo bezuinigen svp hoe kan deze allemaal ik kan dit niet begrijpen trieste boel bah het is niet onze schuld van dat er cricis is dat hebben wij aan de grote kopstukken te danken en dan kan de mindere voor boeten schandalig is dit allemaal kijk svp naar uw zelf minister klink oj u wil de opvolger al vooruit lopen met wat hij of zij moeten doen zo zit u in elkaar. ik ben ook helemaal eens van bovensteAnita

 2. Lees alle reacties
 3. Let wel Ab, het mes snijdt nog steeds aan 2 kanten, zet je een stop op de PGBs, dan worden de kosten voor verzorging en verpleging in de “huizen” natuurlijk hoger, door hier nu ook te gaan bezuinigen, maak je er wel een potje van, waarvan het eind zoek is!! Je zou maar een gehandicapt kind hebben.. of krijgen… de rekening zal hoe dan ook gepresenteerd worden…

 4. Let wel Ab, het mes snijdt nog steeds aan 2 kanten, zet je een stop op de PGBs, dan worden de kosten voor verzorging en verpleging in de “huizen” natuurlijk hoger, door hier nu ook te gaan bezuinigen, maak je er wel een potje van, waarvan het eind zoek is!! Je zou maar een gehandicapt kind hebben.. of krijgen… de rekening zal hoe dan ook gepresenteerd worden…

 5. Wanneer komt eindelijk het besef dat bij de NZa geen rekenwonders zitten.
  In het begin van de DBC’s: ziekenhuizen factureren veel te veel. Nee, NZa heeft onterecht met verrekenpercentages op de DBC gewerkt en corrigeert dit pas na bijna 3 jaar.
  Specialisten verdienen veel te veel. Nee NZa heeft procentuele prijsstijgingen op honoraria ondersteunende specialisten doorgevoerd daar waar dit niet had gemoeten, dit is mede oorzaak hoge kosten voor honoraria.
  Dit niet niet rekenende gremium moet Ab adviseren over uit de hand gelopen kosten in de zorg.
  Laat Nederland niet lachen en onderzoek de hele wet en regelgeving omtrent zorg eens VWS, NZA, DBC onderhoud. Telkens iets nieuws wat de ziekenhuizen kapitalen aan automatiseringkosten.
  DBC wat DOT moet worden. DBC had er eigenlijk nooit mogen zijn maar had gelijk DOT moeten zijn.
  Had destijds eens naar systemen in de wereld gekeken, nee wij moeten zo nodig wat anders.
  En kijk eens vooruit en corrigeer niet achteraf hoe moeten ziekenhuizen in de toekomst de juiste zorg blijven leveren?

 6. Marktwerking mag niet. Je mag als zorgprofessional en als instelling namelijk niet meer produceren als je goed bent en je producten gewild zijn bij de client/patient.
  De overheid is nog steeds niet in staat een goede financieringssystematiek te creeeren. De DBC moest en zou ingevoerd worden en die pakt zoals voorspeld niet goed uit.
  Vooraf had men zekerheid moeten inbouwen om in de proefperiode teveel en te weinig verdiensten te verrekenen. Waar was die proefperiode?

 7. Goed zo meneer Ab Klink. Marktwerking betekent dat men de (zorg)producten efficiënt en effectief produceert. Niet dat men allerlei leningen aan gaat om ziekenhuizen rigoureus te verbouwen én een overload aan duur betaalde managers inhuurt om te vergaderen. Dus, terug met die centen!!! Immers, onze zorgpremie stijgt elk jaar.

 8. Het helpen van patienten, en het wegwerken van wachtlijsten wordt wel heel gemakkelijk uitgelegd als het teveel uitgeven door ziekenhuizen! Moeten we patienten dan maar niet meer helpen? Of patienten 50 Km laten rijden naar het dichtsbijzijnde behandelcentrum.
  Bovendien: wat een discriminatie van algemene ziekenhuizen. Het zijn juist de topklinische zkh. die onevenredig veel geld krijgen voor topklinische verrichtingen. Kijk de jaarverslagen er maar op na wie de grootverdieners zijn. Zowel absoluut als procentueel!!
  Ik was een fan van Klink maar hij heeft nu wel heel veel last van de warmte gekregen. Maar vanavond zit hij weer lekker in Z-Afrika!!

 9. na de PGB-maatregel nu ook weer dit…
  Kijkt Minister klink alleen maar in z’n portemonee en denkt hij als “huisvrouw” (hoe kan ik rondkomen met zo min mogelijk middelen), of beseft hij ook wat de consequenties zijn voor zijn acties…
  Het laatste vraag ik mij ernstig af….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.