Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Klink probeert zijn zin door te drijven’

Mark van Dorresteijn
Minister Klink wil helemaal geen einde maken aan de marktwerking, hij probeert juist zijn plannen alsnog door te drijven. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven naar aanleiding van de brief die de minister van VWS deze week aan de Tweede Kamer stuurde.
‘Klink probeert zijn zin door te drijven’

Volgens Van Gerven wil Klink juist met volle kracht vooruit. “Hij wil door met DOT, dus wil hij door met prestatiebekostiging. Klink zet alles in de steigers om straks door te gaan.”

De SP wil zowel de eerste brief van Klink – ‘Waardering voor betere zorg IV’ – als deze brief controversieel verklaren. “De crisis moet worden opgelost, we kunnen niet gaan experimenteren met nieuwe systemen die veel geld kosten”, aldus Van Gerven.

Alles aan elkaar knopen

Het plan van de SP om de brieven controversieel te verklaren zou kunnen lukken, want het verzet tegen marktwerking groeit. Van Gerven vindt dat Klink het slim speelt. Door alles aan elkaar vast te knopen, hoopt hij dat de Kamer er niet omheen kan om in te stemmen met de prestatiebekostiging. Maar dat is helemaal niet nodig, zegt Van Gerven. Met de huidige instrumenten kan Klink volgens hem best 512 miljoen euro terughalen bij de specialisten en ook andere bezuinigingsmaatregelen nemen.

Kletspraat

Het enige probleem op dit moment zijn een paar ziekenhuizen die in de problemen komen met hun nieuwbouwprojecten. “Klink zegt dat het juridisch niet haalbaar is om daar een individuele regeling voor te treffen. Dat is kletspraat. Er zijn mogelijkheden in de waarborgsfeer. Garantstellingen door het Waarborgfonds, waar ook de overheid achter zit. Met als gevolg dat ziekenhuizen goedkoper kunnen lenen.”

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de brief van Klink. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink maakt einde aan marktwerking

Bouwende ziekenhuizen krijgen nul op rekest

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.