Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: ‘Werving arme landen als laatste mogelijkheid’

Mark van Dorresteijn
“Actieve werving van zorgpersoneel uit ontwikkelingslanden, moet gezien worden als laatste mogelijkheid”, dat schrijft minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer. “Het gaat hierbij met name om landen die op het terrein van de gezondheidszorg schaarste of tekorten kennen.”
Klink: ‘Werving arme landen als laatste mogelijkheid’

In de begrotingsdupliek op 17 november erkende Klink ‘niet gelukkig te zijn met de gang van zaken’. Toch wilde hij eerst het fijne weten van de zaak, alvorens er ‘emoties aan te verbinden’. In de brief laat Klink weten een schriftelijk informatieverzoek in te hebben gediend bij het VUmc en AMC Amsterdam.

Verzoek om informatie

In de brief aan de ziekenhuizen vraagt Klink om opheldering over de voorwaarden waaronder de assistenten naar Nederland komen. Ook wenst hij meer informatie over de bemiddelingsbureaus. Tot slot verzoekt hij om informatie over het aantal OK-assistenten dat de ziekenhuizen sinds 2000 hebben opgeleid.

Indiase privéklinieken

De Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc lieten in een eerder bericht op Zorgvisie al weten dat zij er alles aan hadden gedaan om in eigen land en Europa nieuwe OK-assistenten te werven. AMC-woordvoerder Frank van den Bosch: “Dat bleek niet te lukken. We kregen slechts vijf reacties in Nederland. Ook na intensief zoeken in Europa kregen we slechts drie reacties. Dat is de reden waarom we zijn gaan kijken bij privéklinieken in India. Daar hebben wij 22 OK-assistenten gecontracteerd.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Nederland rooft Indiase OK-assistenten’

UMCG zet OK-personeel uit India in

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.