Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil dat slechte alternatieve artsen stoppen

Artsen die de gezondheid van hun patiënten schaden, gaan veel strengere straffen krijgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan alternatieve genezers gaan bevelen hun praktijken te staken.

Minister Klink van Volksgezondheid wil deze maatregelen in de wet gaan vastleggen, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer. Nu geldt het schaden van de gezondheid door een arts nog als een overtreding, met hoogstens drie maanden cel of een boete tot 3700 euro.

De minister wil er een misdrijf van gaan maken, te vergelijken met mishandeling en dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld. Straffen voor deze delicten kunnen oplopen tot negen jaar of 74.000 euro. Dat de inspectie nu alleen tegen reguliere artsen kan optreden, noemt de minister een ernstig gemis. Hij verwijst daarbij onder meer naar de alternatieve genezers die de overleden Sylvia Millecam in de arm nam. Klink kondigde al aan met strengere maatregelen te komen na ophef rond het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal. Een patiënte had het advies gekregen met haar chemokuur te stoppen. Zij is inmiddels overleden. Klink grijpt deze kwestie ook aan om misleidend gebruik van de term ‘medisch’ aan te pakken. Deze kan ten onrechte de indruk wekken dat een kliniek reguliere zorg biedt, terwijl het in werkelijkheid gaat om alternatieve behandelingen. Ook een verbod op andere misleidende aanprijzingen van behandelingen zal gehandhaafd gaan worden. (ANP)

Lees ook:

Hardere aanpak alternatieve genezers

Alternatieve arts geschorst

IGZ wil alternatieve behandelaars voor tuchtcollege

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.