Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink wil nieuwe beroepen in de zorg

Minister Klink van Volksgezondheid wil samen met de minister van OCW nagaan waar nieuwe beroepen een zorginhoudelijke bijdrage kunnen leveren. Dit zei hij gisteren in zijn rede bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit Twente.

Nieuwe beroepen

Belangrijk is volgens Klink dat mensen in deze nieuwe beroepen eigenstandig kunnen functioneren en zelf voorbehouden handelingen kunnen verrichten. Dit zijn handelingen die volgens de wet alleen mogen worden uitgevoerd door mensen die daartoe bevoegd zijn. ‘Tegen de achtergrond ook van het toenemend aantal chronisch zieken en de begeleiding die zij nodig hebben, begint het besef te groeien dat een enkele medicus niet alle zorg meer kan overzien’, aldus Klink. Als voorbeeld van succesvolle nieuwe beroepen noem de minister de introductie van nurse practitioners en physician assistants. Introductie van deze functie heeft volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg geleid tot een meer productieve zorgverlening, en tevreden patiënten.

Klinisch technoloog

Sinds 2003 worden studenten technische geneeskunde aan de Universiteit Twente opgeleid tot klinisch technoloog. De minister wil onderzoeken in hoeverre dit beroep onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) kan worden gebracht. Medio 2009 wil Klink definitief uitsluitsel geven over de wettelijke status van de klinisch technoloog. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Lees de volledige rede van Klink: ‘Innovaties in zorg goed voor de Nederlandse economie’

VUmc start masteropleiding samen met ziekenhuizen

Klink: ‘Aandacht voor specialisatie’

Meer physician assistants en nurse practitioners nodig

1 REACTIE

  1. De rede dat ik voor de Zorg koos , is puur omdat ik wilde zorgen/verzorgen.
    Na bijna 41 jaar te ver(zorgen) heb ik eerlijk gezegt nog steeds Geen behoefte om een curcus/opleiding te volgen .Wat ik belangrijk vind , is de liefde en vooral de passie voor mijn vak. Ik snap niet dat ik nu bijna niets meer waard ben omdat ik geen diploma heb . ERG jammer :
    Ik ben betrouwbaar , werk goed , hard , praktisch , ergonomisch , ben flexibel , bijna Nooit ziek , heb inzicht . Wat wil een werkgever nog meer , behalve dat papiertje .
    Vriendelijke groet ,
    Ingrid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.