Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties25

Klink wint kort geding van specialisten

Mark van Dorresteijn
Demissionair minister Ab Klink van VWS mag verder werken aan wetgeving om de beloning van vrijgevestigde medisch specialisten aan de directies van ziekenhuizen over te laten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald in een kort geding dat Stichting Bezorgd, een groep van 3000 vrijgevestigde specialisten, had aangespannen.
Klink wint kort geding van specialisten

De Stichting Bezorgd had in kort geding geëist dat de overheid eerst nader onderzoek doet naar de effecten van een ‘gedwongen dienstverband’. De rechtbank in Den Haag noemde die eis prematuur, omdat het bezwaar van de stichting zich richt op een wetsvoorstel dat op zijn vroegst pas over ruim een jaar zal ingaan.

Beloning specialisten

De nieuwe wetgeving moet ziekenhuizen meer grip geven op het werk en de beloning van specialisten die niet in loondienst werken, maar veelal in maatschappen hun diensten aanbieden. Nu werken zij nog tegen vaste tarieven die de overheid heeft vastgesteld, maar dat systeem leidt tot enorme tekorten. Daarom wil Klink, die zich gesteund weet door een Kamermeerderheid, naar een nieuw systeem. De verwachting is dat veel specialisten dan fors minder gaan verdienen.

VVD en CDA zetten door

Uit het vorige week gepresenteerde conceptregeerakkoord van VVD en CDA kan worden opgemaakt dat het beoogde rechtse kabinet de lijn van Klink ten aanzien van de medisch specialisten wil doorzetten.

Bodemprocedure

Stichting Bezorgd laat weten dat zij een bodemprocedure klaar hebben. Bekeken wordt wanneer deze ingezet zal worden. “We gaan op geen enkele wijze akkoord met de voorgenomen plannen, vooral omdat deze elk liberaal beginsel ontberen”, aldus Milco Linssen, directeur van Stichting Bezorgd.

Actiedag

Donderdag voert de beroepsgroep actie tegen de plannen. In veel ziekenhuizen draaien de specialisten die dag zondagsdiensten. Dat houdt in dat alleen spoedeisende gevallen worden behandeld. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Medisch specialisten draaien zondagsdienst

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Stichting Bezorgd naar rechter om dreigend kwaliteitsverlies

Stichting Bezorgd eist onafhankelijk onderzoek

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

25 REACTIES

 1. Uit het merendeel van de reacties kan ik opmaken dat medici een soort werkpaarden zijn die maar moeten doen wat er gezegd wordt, vooral niet moeten zeuren en maar aan het werk moeten gaan na een studie van minimaal 12 jaar.
  Het invoeren van de dbc’s was inderdaad een fiasco, maar niet te wijten aan de specialist. Hoe kon de politiek nou weten dat er al geruime tijd bepaalde handelingen niet verrekend werden en dat, nu men ertoe gedwongen is wel alles te verrekenen, de kosten dus veel hoger uitvallen.
  Tot slot wil ik graag wijzen op de zorg zoals deze geleverd wordt in de academie, met oa operaties die afvallen omdat het 5 uur is en lange wachttijden.
  Bij loondienst met nauwelijks uitbetaling van overuren is dit helaas mijn vooruitzicht, tenzij u vind dat de medisch specialist ook gratis moet gaan werken. Al moet ik hierbij zeggen dat velen dit al doen in de vorm van onderzoek of manager taken, buiten kantooruren om zonder declaraties.
  Of wordt het een systeem zoals in Engeland, privé klinieken met goede zorg en overheidsziekenhuizen met mindere zorg?
  Ja helaas draait het allemaal om geld en moet er vooral niet gezeurd worden.
  Die afschuwelijke vrijgevestigde anesthesioloog in de periferie die vaak meer dan 10 uur per dag werkt en ook nog weekend en avonddiensten, die zich inzet voor medisch onderzoek. Nee die moet gewoon maar uitgekocht worden en van 9 tot 5 gaan werken zoals elk ander, want hij geeft toch om de mensheid. Waarom zou je anders in de zorg werken?
  Onze maatschappij draait om geld, er zitten mensen in tentjes in Amsterdam om ons dit duidelijk te maken. De medisch specialist zal minder gaan verdienen, vervelend natuurlijk, maar in crisis tijd nog wel een vaste baan.
  Nee de echte verliezer is de consument in dit geval en dat allemaal omdat politici met onvoldoende kennis over het systeem vonden dat het goedkoper kon.
  Het zal je moeder maar wezen…

 2. Lees alle reacties
 3. Medisch specialist zijn is risicoloos ondernemen, vergeleken met andere, niet-medische ondernemers. Graag wil ik dat elke arts die staat te folderen een accountantsverklaring meeneemt wat het bruto inkomen is na alle aftrek (nee, hypotheek niet aftrekken) en het aantal gewerkte uren. Dan zal u zien dat dit, zeker voor 2009 en 2010 en misschien ook wel voor 2010, ver boven het zogenaamde normatieve uurtarief van 150,- bruto, dwz 38 werkweken x 50 uur x 150 is minimaal 285.000.
  Het enige zielige voor specialisten is dat ze met een onbetrouwbare politiek te maken hebben, maar dat hebben alle nederlanders met hun gemeen.

 4. Zelf krijg ik nog steeds niet binnen 5 weken een afspraak–> hoezo wachtlijsten weg? Rijzen de zorgkosten de pan uit–> 10 min poli,kleine ingreep 3.500 EUR armer, 2x specialist die ik dan ken:
  jaar 1 huis kopen voor 1,3 mio jaar 2 2x VolvoC90 vervangen, (3 jaar is wel oud)
  jaar 3 zwembad bouwen, maar niet gewoon, het moet groot! En dan min 2x per jaar met vakantie –> dat verdien je niet met een kantoorbaan, ook niet met 60 uur werken, want dat doe ik dan; overuren mogen goedbetaalde pennelikkers nl niet declareren.
  En dat alles voor een studie die grotendeels door de gemeenschap is betaald. Ja de specialisten zijn zielig, arm en graaiers.

 5. Perifere specialisten doen bijna 1,5 meer patienten/verrichtingen dan academici. Misschien zelfs meer.
  Dan moet er meer specialisten komen, ze gaan dan net zoals de overgrote meerderheid van de nederlanders een 36 urige werkweek aanhouden.
  Er zal geen prikkel meer zijn om de wachtlijsten weg te werken!

 6. Als ZKHbestuur gaat bepalen hoe en wat zal er geen prikkel meer zijn om wachtlijsten weg te werken.
  Perifere specialisten doen bijna 1,5 keer zoveel patienten/verrichtingen dan academici.
  Dan hebben we dus ook 1,5 keer specialisten nodig als de specialisten in loondienst gaan, dan gaan ze immers ook werken net zoals de meeste nederlanders van 8.30 tot 16.30 werken.

 7. Voor een minder salaris wil ik wel kantoorwerk gaan doen naar rato, dus 32 uur.
  Om 9 uur beginnen en 15.30 klaar.
  Heb deze week dienst, hierbij is 60 tot 80 uur werken doordeweeks normaal exclusief aankomend weekend.
  Specialisten verdienen goed, maar we kunnen het niet toelaten dat pennelikkers gaan bepalen wie wat en hoeveel gaat krijgen.
  Ik wil de voorstanders over 1 tot 2 jaar horen als ze in de toekomst 6 tot 12 weken moet wachten op een afspraak bij de specialisten.
  Kijken we dan hoe jullie piepen?

 8. oh wat zijn wij zielig, alles wordt ons afgepakt. Het trieste is dat ze dit zichzelf hebben aangedaan door numeris fixus, inkoopsommen etc. en …zichzelf maar in stand houden!! hoe zo verlies aan kwaliteit en goede patientenzorg. Het personeel kan recht praten wat zij hebben “verprutst”. Ga aan het werk zoals het jullie betaamt….

 9. Vandaag stond een aantal medisch specialisten te folderen in de ziekenhuizen. Een uiterst genante vertoning. Daar staat voor een paar ton aan witte jassen, die ook wat met een patiënt hadden kunnen doen. Geraakt u aan de bedelstaf wellicht? Of is het gewoon lullig uitleggen, deze korting, aan de borreltafel met de Wouter Bossen die nu idd voor een naar zelfverrijking riekende 4 ton lachend de overheid van briljante adviezen gaan voorzien?
  Natuurlijk is het sneu dat uw “bedrijf” u wordt afgenomen, maar met alle respect, het is een self-supporting systeem. Want met welk recht claimt een maatschap dat u zich voor een waanzinnig hoog bedrag moet inkopen? Als u dat niet doet, moet u bij het ziekenhuis aankloppen voor een baantje in loondienst en wellicht wordt u dan het lachertje van de medische staf. Nee, dat wensen we elkaar niet toe. Maar voor wie de patiënt op 1 staat maakt dit naar alle waarschijnlijkheid niet al te veel moeren uit. Want met het loondienstsalaris van een medisch specialist zou een overgroot percentage van de beroepsbevolking maar wat graag willen ruilen. De actie van vandaag dwingt geen respect af – eerder het tegendeel. Legt u het maar eens rustig uit aan uw patiënt, die vandaag bij u op controle had kunnen komen maar zijn afspraak afgezegd en met een maand opgeschoven zag, en laat deze zijn salaris- of AOW-strook meenemen om eens te vergelijken waar we het nou over hebben, wat u nou minder gaat verdienen. En hou op te wijzen naar wat anderen krijgen. U bent beslist niet de enige die het Wouter Bos gedrag of dat van een voetbalvedette een doorn in het oog is.

 10. Het gaat niet enkel over geld. Het gaat ook over het gegeven dat je eigen bedrijf waar je jaren voor hebt gewerkt afgepakt word en je daarna moet werken onder supervisie van een manager.
  Als dit doorgaat gaat het helemaal mis met de gezondheidszorg.
  Om nog even over financiële zaken te praten. Ik denk dat vele specialisten genoeg capaciteiten hebben om in een ander vak gelijke salarissen te verdienen. De Balkenende norm is onzin ! Politiek is een opstap naar een goed verdienende baan. Kijk naar Wouter bos die nu voor 4 dagen werk 400000 euro bij KPMG verdient dit excl toeslagen. Hij was ook de gene die vond dat specialisten met minder dat een derde van zijn inkomen veel te veel verdienen.

 11. Het gaat niet enkel over geld. Het gaat ook over het gegeven dat je eigen bedrijf waar je jaren voor hebt gewerkt afgepakt word en je daarna moet werken onder supervisie van een manager.
  Als dit doorgaat gaat het helemaal mis met de gezondheidszorg.
  Om nog even over financiële zaken te praten. Ik denk dat vele specialisten genoeg capaciteiten hebben om in een ander vak gelijke salarissen te verdienen. De Balkenende norm is onzin ! Politiek is een opstap naar een goed verdienende baan. Kijk naar Wouter bos die nu voor 4 dagen werk 400000 euro bij KPMG verdient dit excl toeslagen. Hij was ook de gene die vond dat specialisten met minder dat een derde van zijn inkomen veel te veel verdienen.

 12. Frank W heeft gelijk. Als ZZP-er gaan werken is een oplossing. Wel erg tijdelijk voor jou Frank. Realiseer je dat als je niet meer nodig bent je er uit ligt. Begrijp dat het ziekenhuis niet in je zal investeren en je je moet aanpassen aan zijn wensen! Snap ook dat het ziekenhuis bepaalt met welke materialen je werkt. Het zou inderdaad een zegen zijn!numerus fixus opheffen en gaan met die banaan!

 13. Het is bekend dat door de invoering van de DBC’s in de zorg, enkele specialismen excessief meer gingen verdienen. Waar was de orde toen om de grote overschotten tegen te gaan? Komen we alleen op voor onze eigen belangen of zouden we met z’n allen wat meer moeten kijken naar het algehele landsbelang? (een antwoord is hier niet nodig)

 14. Ik denk dat wij tzt als vrijgevestigden onze contracten met de ziekenhuizen moeten opzeggen en allemaal ons terugverhuren als ZZP-er. Dan neemt het ontbreken van veel medische zorg en toename wachtlijsten dergelijke vormen aan, dat ze wel moeten overleggen met ons en houden we controle over onze verdiensten!

 15. Beste Hans,
  Wat moedig dat je voor een ander vak wilt kiezen. Realiseer je je wel dat de kans dat je een beetje gaat verdienen erg klein is?
  Bovendien ga je grote risico’s lopen. Op dit moment zitten er duizenden briljanten academische toppers op de bank zonder inkomen en zonder uitkering van 2000 euro per maand omdat ze zelfs op deze overheidsfooi geen recht hebben als ondernemer.Je hebt gebrek aan enig realiteitszin!

 16. Het is niet leuk om 25 procent minder te gaan verdienen maar het wordt hoog tijd dat hier wat aan gedaan wordt. Excessieve beloning voor een risicoloos vak, je hebt geen recessie risico, geen ondernemersrisico en geen verantwoording voor geleverde kwaliteit. De dreiging dat de kwaliteit onder druk komt omdat de specialist minder gaat verdienen is gewoon zielig. gaat u massaal zitten schamen! Maar niet lang. Spring daarna weer op en laat zien dat U echt liefde voor het vak heeft!

 17. @Dreesmann
  Als je zaak van je af dreigt te worden gepakt nadat je inkomen met meer dan 25% is gekort dan zijn we het stadium van fluwelen handschoentjes al lang voorbij. Bovendien lopen specialisten buiten het nu net opgesomde risico ook risico’s die een ondernemer heeft. Daarnaast nog het risico van het hanteren van een mensen leven en de consequenties van fouten.
  Duidelijk een mening van iemand zonder verstand van zaken.

 18. Het is “Stilte ” voor de Storm. De ” OK-Messen ” zijn al geslepen. Mijn Zorg is , hoe gaan de Raden van Bestuur deze strijd voeren. Hebben zij voldoende ” Macht / Kennis ” om de kennis van de Med.Specialisten over te nemen ? Wat zijn de alternatieven als de Med.Specialisten het “bijltje ” erbij neer gooien.
  Wie zijn de “Klos ” ; de Client van het Ziekenhuis/ZorgInstelling .
  Minister van VWS ( wie is dat dan op dat moment ? ) neem je verantwoordelijkheid en ga Nu aan de slag. Honderduizenden Clienten zijn de dupe !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.