Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KLM en Erasmus MC halen patiënten naar Nederland

Mark van Dorresteijn
Het Erasmus MC en KLM gaan patiënten naar Nederland halen die in eigen land niet terechtkunnen voor specialistische zorg. Op 1 juli beginnen zij een proef op Aruba, in samenwerking met de lokale zorgverzekeraar AZV.
KLM en Erasmus MC halen patiënten naar Nederland

De proef start in Aruba omdat het eiland slechts één ziekenhuis heeft dat eigenlijk alleen basiszorg levert, zegt Ernst Kuipers, voorzitter Erasmus MC. Voor bijvoorbeeld orgaantransplantaties of complexe kankerbehandelingen moeten patiënten naar het buitenland.

Voor het Erasmus MC is het interessant om die patiënten naar Nederland te halen. ‘Wij hebben bij zulke complexe behandelingen voordeel bij een hoog volume. Dat is goed voor de expertise van onze artsen’, aldus Kuipers. ‘Daar profiteert uiteindelijk ook de Nederlandse patiënt van.’

Buitenlandse patiënten

Het academische ziekenhuis behandelt al veel buitenlandse patiënten, maar die moeten daarvoor een-op-een afspraken maken met hun zorgverzekeraar. Met de overeenkomst met AZV heeft het Erasmus MC voor het eerst collectieve afspraken over de inkoop van zorg vanuit het buitenland.

Medisch transport

KLM wil met de proef meer ervaring opdoen met medisch transport. Het bedrijf is al zo’n 70 jaar actief in die markt, maar voorziet voor de komende jaren nog een stevige groei. Ook ziet KLM het ziekenvervoer als een maatschappelijke verantwoordelijkheid, zegt directeur Brinio Veldhuijzen van Zanten van KLM Health Services. De luchtvaartmaatschappij draagt niet alleen zorg voor de vlucht, maar ook voor de benodigde voorzieningen aan boord, zoals een stretcher of medische begeleiding. ‘Dat sluit naadloos aan bij de zorg van het Erasmus MC’, aldus Veldhuijzen van Zanten.

Wachtlijsten

Tot langere wachtlijsten zal de komst van in eerste instantie zo’n 150 Antilliaanse patiënten niet leiden, ook niet als de samenwerking op termijn wordt uitgebreid naar andere landen. ‘De mensen komen voor zorg die we in Nederland ook meteen kunnen leveren, niet voor bijvoorbeeld een nieuwe heup’, zegt Kuipers. De bestuurder wijst er verder op dat het Erasmus MC ruim boven de 100.000 patiënten per jaar behandelt. ‘En het is ook niet de bedoeling om zo veel mogelijk mensen naar Nederland te halen, maar om zo veel mogelijk mensen goede medische zorg te bieden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.