Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNMG wijst wetswijziging beroepsgeheim af

Carina van Aartsen
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
De KNMG hoopt dat minister Schippers het medisch beroepsgeheim niet verder oprekt. De artsenorganisatie vindt dat de huidige wetgeving voldoende ruimte biedt voor goede toepassing van het beroepsgeheim bij de bestrijding van strafbare feiten.
KNMG wijst wetswijziging beroepsgeheim af

Gisteren stuurde minister haar voornemen het medisch beroepsgeheim aan te passen om zorgfraude beter te kunnen bestrijden.

KNMG

Volgens de KNMG is het niet nodig om hiervoor de wet te wijzigen. Maar geweldsincidenten zoals in Alphen aan den rijn zijn daarmee niet te voorkomen. De KNMG zegt fraude door artsen en patiënten scherp af te keuren, maar benadrukt dat de prioriteit moet liggen bij het leveren van goede zorg aan patiënten. In haar plannen maakt de minister geen onderscheid in fraude door patiënten of artsen, en ook niet tussen behandelend en beoordelend artsen. Als artsen informatie over strafbare handelingen van hun patiënten aan derden moeten verstrekken, kunnen sommige burgers de gezondheidszorg gaan mijden. Dit geldt in het bijzonder voor behandelend artsen, als een huisarts of medisch specialist.

Richtlijnen

De KNMG ziet meer in richtlijnen en geeft aan op dit moment aan een fraude-richtlijn te werken. Daarin staat onder andere hoe artsen moeten handelen als zij vermoedens hebben of getuige zijn van onprofessioneel financieel handelen door een arts. Artsen zijn dan verplicht elkaar aan te spreken, zo nodig te volgen door andere maatregelen. Als artsen frauderende collega’s aanspreken staat de toegankelijkheid van de zorg minder op het spel, zo stelt de KNMG.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.