Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNOV boekt zege in strijd rond bekostiging geboortezorg

Samira Ahli
Samira Ahli is adjunct-hoofdredacteur van Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De integrale bekostiging van de geboortezorg krijgt voorlopig nog geen structurele vorm. In plaats daarvan wordt het experiment, met een gedeelde bekostiging van verloskundigen tot gynaecologen en kraamzorg, voor een jaar verlengd. Deze uitkomst van een stemming in de Tweede Kamer is een overwinning voor de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), die zich met hand en tand heeft verzet tegen de weg die het experiment insloeg.
Foto: Adobestock
Premium

De integrale bekostiging moet een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem Zorgvisie.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle artikelen lezen
  • Dagelijks de Zorgvisie nieuwsbrief

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Hoe kan het toch, dat we in ons land in 60 jaar van een uitmuntende en goedkope geboortezorg met goede opvang in ziekenhuizen als er een medisch indicatie was vooraf of zelfs acuut, we nu in oeverloze discussies terechtkwamen. En de zorg onbetaalbaar en de kwaliteit niet eens zo hoogstaand als ooit gezien wordt . En de “schuld” wordt gelegd bij het opvangapparaat ( onderling in strijd) of liever de overheid, terwijl “de wetenschap ” nooit de sterk teruglopende lichamelijke en mentale conditie van de jongere generaties onderzocht of aanwees als de belangrijkste factor voor het detorieren, waardoor nu met enorm veel perinatale zorg , dure begeleiding en steeds meer keizersneden veiligheid voor moeder en kind moet worden geboden. Voor een goedlopende zwangerschap en bevalling is het ontwikkeld hebben van een goede lichaamshouding ( een gezonde rug) en een alzijdig sterk en gezond steun- en bewegingsapparaat voorwaardelijkheid. “De wetenschap” heeft heel de preventie- en hygienekennis om het kind sterk en gezond in de volwassenheid te laten brengen losgelaten en de ouders en het onderwijs niet meer geholpen. De jeugd zit met de gebakken peren: voor fysieke belastingen is de meerderheid niet meer geschikt. Bij Defensie is er 60% uitval in fysiek zwaardere opleidingen ( was 6 % rond 1990). Bij onze topsporters verdubbelden de blessure cijfers in een paar decennia. De WAjong en de WIA lopen vol. En de jonge vrouwen kunnen hun “piekprestaties” in hun vrouw-zijn dus ook niet meer aan. Kijk hoeveel er met “bekenbodemproblemen” verder moeten leven. In het Generation R onderzoek blijkt op MRI bij 550 9-jarigen(!) in 73% al een tussenwervelschijf niet sterk genoeg meer (bulging disc) ! Dan moet de groeispurt nog komen en bij veel meisjes een zwangerschap………….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.