In 2001 heeft het Bouwcollege als prestatie-eis in de bouwmaatstaven voor verpleeghuizen opgenomen dat in de zomer de temperatuur slechts enkele dagen hoger mag zijn dan 25,5 graden. De kosten die verpleeghuizen hiervoor maken worden door de overheid vergoed.
Veel verpleeghuizen die in 2001 al bezig waren met nieuwbouw hebben volgens Johan Vijverberg, hoofd afdeling care bij het Bouwcollege, nog speciaal toestemming gevraagd om een klimaatbeheersingssysteem in te kunnen bouwen. Ook sluit hij niet uit dat verpleeghuizen bij de renovatie een koelsysteem hebben ingebouwd.
Maximumtemperatuur
Vijverberg kan zich voorstellen dat voor verzorgingshuizen dezelfde eisen gaan gelden met betrekking tot de maximumtemperatuur in het gebouw als voor verpleeghuizen. “Je ziet dat de gemiddelde leeftijd van de bewoners van verzorgingshuizen steeds hoger wordt.” Hij heeft geen zicht op hoeveel verpleeghuizen op dit moment beschikken over een klimaatbeheersingssysteem.
Verhoging plafonds
Vijverberg benadrukt dat het bij het inbouwen van een klimaatbeheersingssysteem om grote bedragen gaat: op zijn minst enkele tonnen per verpleeghuis. Belangrijk deel van de kosten wordt veroorzaakt door de noodzakelijke verhoging van de plafonds zodat alle extra leidingen hierin ondergebracht kunnen worden. Vijverberg: “Ik heb net een bouwplan voor een verpleeghuis gezien waar het klimaatbeheersingssysteem ruim een miljoen kost. En als je dan bedenkt dat er meer dan 1500 verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland zijn.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)