Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding tegen vijftien ziekenhuizen

Anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en verpleegkundigen van vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben een kort geding aangespannen om hun werkgever te dwingen in overleg te gaan over de hoge werkdruk. Hun beroepsverenigingen eisen bovendien dat de afschaffing van toeslagen, extra beloningen en wervingspremies worden teruggedraaid. Ze hebben dat vandaag bekendgemaakt.

Zorgvisie schreef al eerder over een convenant waarin de ziekenhuizen zonder overleg met de beroepsverenigingen onderling afgesproken hebben dat verschillende toelagen en opleidingsmogelijkheden worden afgeschaft. Dit convenant is volgens de beroepsverenigingen in strijd met de cao en de Arbeidswet. Het laatste gesprek met de ziekenhuizen werd in oktober zonder succes afgerond. De drie beroepsverenigingen zien geen andere uitweg dan een gang naar de civiele rechter, aldus een woordvoerder.

Werkdruk OK-assistenten

Naar aanleiding van het convenant hebben de beroepsverenigingen onder hun leden een enquête gehouden. De ziekenhuismedewerkers vinden vrijwel allemaal dat hun arbeidsomstandigheden in de afgelopen vijf jaar zijn verslechterd. Bijna 85 procent van de ondervraagden noemt de werkdruk hoog, te hoog of onverantwoord hoog. Diensttijden van 18 uur zijn geen uitzondering, medewerkers houden veel overuren over. Ongeveer 45 procent van het personeel aarzelt over zijn baan. Het kort geding dient op 8 december bij de rechtbank in Den Bosch.

Vakbonden beschuldigden de ziekenhuizen eerder al van kartelvorming en stapten naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Hun klacht is doorverwezen naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming’

OK-medewerkers leggen convenant aan NMa voor

Ziekenhuisgroep gaat personeelstekort te lijf

Sterke stijging personeelskosten van ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.