Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Korting op beroepsonderwijs desastreus voor zorg

De bezuiniging van het nieuwe kabinet op het middelbaar beroepsonderwijs voor 30-plussers zal de instroom in de arbeidsmarkt hard treffen, vooral in de zorg. Dat zeggen vertegenwoordigers van verschillende branches en de MBO Raad in de Volkskrant.
Korting op beroepsonderwijs desastreus voor zorg

In de begrotingsbijlage bij het regeerakkoord van CDA en VVD staat een structurele bezuiniging ingeboekt van 170 miljoen euro door het schrappen van de overheidsbekostiging van het onderwijs aan 30-plussers. De pijn van deze maatregel zal vooral gevoeld worden in de zorg. Het afgelopen schooljaar volgden 22.900 30-plussers een zorgopleiding op het mbo.

Tekort aan arbeidskrachten

In verpleeghuizen, verzorgingscentra en kraamzorg is ongeveer 30 procent van de instroom ouder dan 30 jaar. Pauline Fuhri van brancheorganisatie ActiZ zegt in de Volkskrant: “De 30-plussers zijn vaak herintreders. Als die zelf hun opleiding moeten betalen, haken ze af. Zo zal het tekort aan arbeidskrachten in de zorg snel met duizenden toenemen.”

Grote problemen

Ook volgens MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl gaat de bezuiniging in de zorg voor grote problemen zorgen: “In de zorg heb je te maken met publiek gefinancierde instellingen, die die opleidingen niet kunnen betalen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Driekwart zorg wordt ouderenzorg’

Personeelstekort noopt Bernhoven tot zomersluiting kraamlocatie

‘De vraag naar zorgpersoneel neemt af’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.