Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geschatte kosten voor bemiddeling in de zorg: ‘meer dan 100 miljoen per jaar’

Zorgorganisaties betalen meer dan 100 miljoen euro per jaar aan bemiddelingsbureaus voor de werving van tijdelijk personeel, dat denken de makers van radioloog.nu. Radioloog Alexander van Straten en ondernemer en toezichthouder Siu-Fung Chan hebben een voorzichtige schatting gemaakt. 'Tienduizenden euro's per waarneming is simpelweg schandalig'.
personeel
Beel: Андрей Яланский/stock.adobe.com

De schatting is onder andere gebaseerd

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. We schrikken van de grote woorden van ‘Jep Berg’ en de ernstige beschuldigingen.
      We zijn juist altijd open en transparant geweest hoe we het platform Radioloog.nu hebben bekostigd. Vanuit Docabroad matchen wij inderdaad ook vraag en aanbod, maar dan voor ziekenhuizen in het buitenland. Dit zijn trajecten waarbij we een actieve rol hebben, omdat radiologen immers niet even op en neer kunnen vliegen voor een kennismaking. Daarvoor krijgen we een vaste vergoeding van 750 euro per waarnemer, ongeachte de duur van de waarneming, maar dat is altijd ten minste 2 weken, soms ook enkele maanden. Ons tarief is daarmee veel lager dan de 20-35% die de huidige bemiddelaars al jarenlang hebben gekregen. Bovendien zijn de meeste bemiddelaars helemaal niet transparant over deze zeer hoge kosten.

      Jep Berg benoemt verder “afbraaktarieven” en “schijnzelfstandigheid” ten aanzien van mijn andere functie, namelijk medisch directeur van Prescan. Niet alleen heeft die functie niets te maken met Radioloog.nu, het is ook onjuist. De artsen bij Prescan werken als zzp’er en krijgen daar een ruime vergoeding voor, zelfs meer dan in de meeste ziekenhuizen. Maar nogmaals, dat is in dit kader natuurlijk helemaal niet relevant.

      Wat we belangrijk vinden is dat we de transitie maken van ouderwetse dure bemiddeling naar een snellere, goedkopere en moderne manier van het matchen van vraag en aanbod via platforms. Dit bespaart heel veel geld, wat hard nodig is om te investeren in mensen, onderzoek, technologie en andere innovaties in de zorg.

    2. Lees alle reacties
    3. Het detacheerbureau van Van Straten voor medisch specialisten die naar het buitenland gaan, is bekend bij de redactie. Kijk ook naar: https://www.zorgvisie.nl/radioloog-nu-bindt-strijd-aan-met-wervingbureaus-vanwege-absurd-hoge-marges/ Hierin wordt de constructie met dit andere bedrijf duidelijk beschreven. De commissie voor dit bedrijf is wel degelijk transparant. Als redactie hebben we zeer kritisch nagedacht of we hier wel of geen aandacht aan besteden. Soms is het alleen mogelijk om via insiders informatie naar boven te halen die anders verborgen blijft.

    4. Van Straten kaart gebrek aan transparantie aan bij de wervingsbureaus. Terecht punt. Alleen is hij zelf verre van transparant wat zijn belang hier in dit dossier is. Hij vist namelijk als detacheerder in dezelfde vijver als de bekritiseerde wervings en detachering bureaus. Ook zijn bedrijf detacheert medisch specialisten naar het buitenland, ook in die markt zijn enorme commissie gangbaar maar ook die commissie is onbekend. Pot verwijt de ketel. Klikbeet en reclame voor zijn eigen bedrijf.
      Bij de andere onderneming , commerciële zorg, waar aanbrenger opereert aan de werkgeverskant wordt tegen afbraak tarief werk aangeboden in een constructie als schijn zelfstandige.
      Ik denk dat zorgvisie kritisch moet zijn naar wie “nieuws” aanbrengt en wat de achtergronden en motieven zijn.
      De hele website radiologen.nu is een kopie van de pro deo pagina van de beroepsvereniging die vrij toegankelijk is.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.