Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kosten nooit doorslaggevend bij behandeling’

Mark van Dorresteijn
Medisch specialisten kiezen voor de optimale behandeling en laten zich zo min mogelijk leiden door het prijskaartje. Dat blijkt uit een rondgang van de Federatie Medisch Specialisten onder ruim 1300 medisch specialisten.
'Kosten nooit doorslaggevend bij behandeling'
Foto: iStock

De Federatie ondervroeg haar achterban over dit onderwerp naar aanleiding van de discussie over behandelingen met dure geneesmiddelen.

Optimale behandeling

De artsen gaven aan dat zij zich aan de richtlijnen houden waarbij de optimale behandeling altijd voorop staat, ook bij het voorschrijven van dure geneesmiddelen. Een deel (26 procent) voelt zich belemmerd om binnen de eigen instelling dure geneesmiddelen voor te schrijven, maar zij hebben daardoor nooit een patiënt een behandeling hoeven onthouden. Soms voelden zij zich wel genoodzaakt om patiënten naar een ander ziekenhuis te verwijzen. Dit kan het gevolg zijn van budgettaire beperkingen in het eigen ziekenhuis als gevolg van afspraken met zorgverzekeraars. Maar doorverwijzing van patiënten is niet altijd ongewenst als artsen de concentratie van zorg zinvol vinden. Bijvoorbeeld bij het nieuwe middel Nivolumab tegen vormen van longkanker: hiervoor heeft de Nederlandse Vereniging van Longartsen een aantal specifieke centra aangewezen.

Oplossing gezocht

De Federatie concludeert dat specialisten zich niet onder druk laten zetten om bepaalde dure medicijnen niet voor te schrijven. Wel zijn er zorgen over steeds hoger wordende kosten van geneesmiddelen en de druk die deze kosten leggen op het budget van ziekenhuizen. De Federatie zet zich daarom, samen met andere partijen zoals Zorgverzekeraars Nederland, het ministerie van VWS en de ziekenhuizen, in om tot een structurele oplossing te komen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.