Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kraaien teisteren Albert Schweitzer ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het Albert Schweitzer ziekenhuis kampt met overlast van kraaien. De vogels hebben de laatste twee maanden al vier glazen platen vernield van de overkapping van de Kiss & Ride-strook.
Kraaien teisteren Albert Schweitzer ziekenhuis

Pas toen een bezoeker meldde op de schouder te zijn geraakt door een steentje uit de lucht, werd de hoogstwaarschijnlijke oorzaak van de merkwaardige glasschade duidelijk. Kraaien op het dak van de kantoortoren duwen kiezels over de dakrand, of vliegen ermee weg en laten ze vallen.

Vogelexpert

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een vogelexpert in de arm genomen voor advies. De oplossing wordt gezocht in verjaagtechnieken (waaronder het laten klinken van angstgeluiden van kraaien) maar ook in bouwkundige aanpassingen, zoals pinnen op de dakranden en gaas over de steentjes.

Kiezels

De kiezels behoren tot de dakbedekking van de twaalf lagen tellende kantoortoren. Het dak is ontoegankelijk voor onbevoegden. Wel huizen er met grote regelmaat groepen kraaien. Waarom zij sinds de oplevering van het pand in 2010 niet eerder steentjes hebben laten vallen, is onduidelijk.

Waarschuwing

Om bezoekers te waarschuwen heeft het ziekenhuis een bord geplaatst dat wijst op het gevaar van vallende kiezelstenen. Hiermee wil het ziekenhuis bezoekers aanmoedigen om meer afstand te houden tot het gebouw, of onder de glazen overkapping door te lopen. Deze biedt namelijk wel bescherming tegen steentjes: het veiligheidsglas bevat een folie waardoor ook kapotte ruiten in de sponningen blijven hangen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stockxhcng en ASZ )

1 REACTIE

  1. Een bekend probleem in Dordrecht. ASZ last van kraaien , maar de Binnenstadbewoners van Dordrecht , heel veel last van duiven ! Het probleem is , dat veel bewoners de duiven en de kraaien voeren , met alle konsekwenties. Deze vogels de “nek ” omdraaien mag niet , want dan gaat de Politiek zich er mee bemoeien . Overlast mag ??? Graag een antwoord op hoe gaan we deze problematiek aanpakken ? Politici graag een reactie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.