Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Krediet ziekenhuizen onder druk door verpandingsverbod

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dringt bij minister Schippers aan op een verpandingsverbod. Komt er geen einde of alternatief, dan komt de kredietverlening door banken aan ziekenhuizen onder druk te staan. Dat zegt de NVB in het Financieele Dagblad.
Krediet ziekenhuizen onder druk door verpandingsverbod

Aanleiding voor de uitspraak is de situatie bij het Ruwaard van Putten. Huisbankier ING claimt recht te hebben op het geld dat het Ruwaard nog krijgt van de verzekeraars. Ten minste een zorgverzekeraar heeft dat pandrecht echter juridisch onmogelijk gemaakt, zo stellen de curatoren van het ziekenhuis.

Verpandingsverbod

Verzekeraars, waaronder VGZ, zijn bang dat het geld dat zij toezeggen niet naar de behandeling van patiënten gaat. Om die reden laten zij vaak een verpandingsverbod opnemen in de zorgcontracten. De bank is niet altijd op de hoogte van die afspraken. ING heeft nog 7,6 miljoen tegoed van het Ruwaard en heeft daarom pandrecht ­laten vestigen op het geld dat het ziekenhuis nog krijgt van zorgverzekeraars.

Slotervaart

De verpandingskwestie blijkt volgens het dagblad ook te spelen bij het door een machtsstrijd geplaagde Slotervaartziekenhuis. Daar heeft ING aan het ziekenhuis gevraagd de contracten na te pluizen op dergelijke bepalingen en deze zo nodig te wijzigen.

Afspraken

De NVB dringt er bij Schippers op aan dat er snel afspraken moeten komen om een einde te maken aan het verpandingsverbod. Zij stellen dat de kredietverlening aan de ziekenhuizen onder druk komt te staan als banken bij een faillissement niet langs de verzekeraar kunnen gaan. Ook Zorgverzekeraars Nederland wil dat er snel een oplossing komt voor dit punt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.