Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kruizinga: ‘Verpleegster heeft niet altijd hbo-diploma nodig’

Vakbondsbestuurder Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn breekt in een ingezonden stuk in het NRC vandaag een lans voor medewerkers met een mbo-opleiding. ‘Ik denk dat in de zorg naast hoogopgeleide mensen meer vakmensen nodig zijn.’
kruizinga1400.jpg

Kruizinga schrijft: ‘De afgelopen jaren is de roep in diverse sectoren om meer personeel met een hbo-opleiding steeds luider geworden. Personeel met een mbo-opleiding werd en wordt op grote schaal vervangen door hbo’ers. Verschillende redenen voor deze verschuiving worden genoemd: de toename van complexiteit, digitalisering en hogere eisen door klanten. In de ouderenzorg zagen we dezelfde beweging. Door toename van complexiteit en vermindering van capaciteit vond er een grote verschuiving plaats naar personeel met een hbo-opleiding. Met een snelheid die blinde paniek suggereerde zijn organisaties op grote schaal mensen met een mbo-opleiding gaan ‘inruilen’ voor hoger opgeleiden. Twee jaar later worden forse inspanningen gedaan om deze mensen weer terug te krijgen: niet alleen door het (dreigende) personeelstekort.’ Kruizinga presenteerde eerder deze maand nog een groot arbeidsmarktakkoord voor de zorg. Hierin worden zorgmedewerkers verzekerd van een baan en opleiding in de ouderenzorgsector.

Discussie
Dit inzicht is langzaam gekomen volgens de vakbondsbestuurder. ‘Nadat de ergste gevolgen zichtbaar werden. Er is een fundamentele discussie gevoerd over wat nu echt nodig is in de ouderenzorg. Men kwam tot de conclusie dat in de beweging van zorg via welzijn naar welbevinden van ouderen er hele ander type mensen nodig zijn. Ik denk dat ook in andere sectoren (zorg, welzijn, onderwijs, bouw) naast hoogopgeleide mensen, vakmensen nodig zijn. Niet alleen technisch bekwame mensen, maar ook mensen die de kunst van het leven verstaan, die hun werk met aandacht doen en de moeilijke vraagstukken hierin op juiste waarde weten te schatten. Denk aan de schoolklas-assistent, conciërge of de maatschappelijk werker.’

Natuurlijk zijn er hbo’ers nodig voor specialistische zorg, coördinatie en zorgindicatie. Maar minstens even belangrijk zijn mensen die aandacht, liefde en verzorging geven. Mensen met levenservaring die weten wat nabij zijn betekent en de kunst verstaan om te luisteren. Die een troostend woord bieden op het moment dat het leven zijn rauwe kant laat zien.’ Lees hier het complete blog.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.