Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kuipers: wettelijke gezondheidsdoelen zijn een brug te ver

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Ernst Kuipers van VWS vindt wettelijke gezondheidsdoelen niet het juiste middel om de toenemende gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleiden terug te dringen. Hij gelooft meer in de route om met veel partijen in te zetten op gezondheid en welzijn in de beweging rond passende zorg en betere regionale samenwerking.
Kuipers660 Ernstig
Foto: Paul Tolenaar
Premium

De gezonde levensverwachting is voor

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Niet straffen maar belonen! Wie in een elektrische auto kan rijden krijgt subsidie? Wie zijn huis wil verduurzamen krijgt subsidie, maar wie niet rookt, drinkt met mate en geen overgewicht heeft, gezond eet , ziet dat niet terug in zijn verzekeringspremie. hij of zij moet elk jaar meer betalen omdat een grote groep nederlanders die gezondheidsdoelen aan zijn laars lapt. Solidariteit is een mooi principe, dat moeten we niet zomaar overboord gooien maar het wordt lastig om uit te leggen dat de gezondheidsschade ontstaan door bijvoorbeeld de lage HPV vaxinatie graad ,obesitas bij 20% van de jongeren , en het rook gedrag/drugsgebruik en alcohol verslaving ook op het bordje van de de ander komt te liggen. Dus niet wettelijk dwingen maar belonen. Wie niet rookt , gevaccineerd is en een normaal (BMI tot 28) heeft betaald minder premie, Wie dat allemaal niet op kan brengen ,prima, maar die gaat elk jaar voor de premie verhoging.de verzekeraar vraagt de relevante informatie en controleert steekproefsgewijs . Dat laat natuurlijk onverlet dat in het onderwijs alle relevante informatie over gezondheidsschade onverbloemd moet worden geëtaleerd.

  2. Lees alle reacties
  3. Eens met Ernst Kuipers; geen wettelijke maatregelen alstublieft want daarmee wederom ook een bulk aan extra bureaucratie. Individuele verantwoordelijkheid is de sleutel. Echter dat is makkelijker gezegd dan gedaan want dit betekent een cultuuromslag. Nu worden zorgproblemen bij zorgverleners, verzekeraars, allerlei instituties en koepels en “last but not least” bij de politiek neergelegd. Dat is lekker makkelijk maar eigenlijk dom van alle partijen (incl. De zorgvrager); maar onverantwoordelijk!
   We weten vrijwel allemaal dat roken slecht is (20.00 doden per jaar!!!!), dat overgewicht aanleiding geeft tot vele dodelijke of invaliderende aandoeningen en dat niet-vaccineren ziektelast geeft. Ernaar handelen betekent een cultuur omslag, en daarvoor heb je een lange adem nodig maar laten we zo snel mogelijk beginnen bij het onderwijs en zelf het voorbeeld geven………Vanmorgen werd ik om 07:00 gewekt met op de radio het bericht dat van de jongvolwassenen zich maar 20% laat vaccineren op HPV…….schokkend

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.