Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kuipers: Ziekenhuizen moeten snel norm traumacentra halen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Kuipers van VWS wil dat ziekenhuizen patiënten direct naar het juiste traumacentrum rijden. ‘Ik verwacht van de ROAZ-regio’s een plan hoe ambulances binnen een of twee jaar minimaal 90 procent van de patiënten naar het goede traumacentrum brengen.’ Als die norm niet wordt gehaald, komen VWS en IGJ met steviger maatregelen.
Kuipers660 Ernstig
Foto: Paul Tolenaar

Een van de zorgterreinen waarop Nederland middelmatig scoort is traumazorg. Slechts één op de drie traumapatiënten komt direct in een van de tien centra. De norm is 90 procent. Daardoor wordt een groot deel van de 5.000 traumapatiënten in het verkeerde ziekenhuis behandeld. Gevolg is vermijdbare schade en lagere overlevingskansen.

Traumazorg

De situatie bestaat al twintig jaar, maar Kuipers wil dit nu aanpakken. ‘Het begint met constateren dat het niet goed is. Morgen kan ikzelf of een familielid traumapatiënt zijn. Dan wil ik dat de ambulance me direct naar een traumacentrum brengt. Zo zou iedereen in de zorg erover moeten denken. Ik wil dat we die 90 procent halen. De beroepsgroep heeft die norm immers zelf vastgesteld.’

Bijscholing en triage

De minister denkt dat snel vooruitgang kan worden geboekt door bijscholing van ambulancepersoneel en betere triage in meldkamers: ‘Maar het kan ook een goed gesprek zijn met een raad van bestuur en een medisch specialistisch bedrijf. Als dat allemaal niet werkt, kunnen we vanuit VWS, met de IGJ, kijken wat er meer nodig is. De tools om de 90-procentnorm te halen bestaan al. Laten we er eindelijk wat samen aan gaan doen.’
De IGJ kan al handhaven op deze norm, maar volgens Kuipers ligt er ook een taak bij zorgbestuurders en verzekeraars. ‘Mij bereiken geluiden dat traumachirurgen zeggen “dat kan ik ook wel”, maar de vraag is of de patiënt bij jou op de juiste plek is. De afspraak is dat ze direct naar een traumacentrum gaan. Ik weet dat afspraken die je maakt tussen zorgpartijen onderling lastig zijn. Als je afspraken hebt met de ziekenhuisbestuurders, wil dat nog niet zeggen dat je een afspraak hebt met het msb.’

Verdere concentratie

Onderzoek wijst uit dat verdere concentratie van naar circa vijf traumacentra de kwaliteit verbetert, maar prioriteit van Kuipers is die 90-procentnorm: ‘Daar zit echt de grote winst. Daarna kunnen we altijd nog bekijken of verdere concentratie de kwaliteit verbetert.’

Op 29 april verschijnt een uitgebreid interview met minister Kuipers in Zorgvisie Magazine.

Zorgvisie congres Acute zorg

Op 7 april 2022 organiseert Zorgvisie het congres Acute zorg. Keynotes zijn onder meer Ronnie van Diemen-Steenvoorde (VWS-directeur-generaal curatieve zorg), Johan Rijneveld (NZa-directeur Regulering), Marcel Levi en Ina Kuper (bestuurder Landelijk Netwerk Acute Zorg).

2 REACTIES

 1. Geachte minister Kuipers, beste Ernst. Ik heb wat moeite met de getallen waarmee er wordt geschermd. Heel veel zijn gebaseerd op aannames over een eventuele betere outcome indien er retrospectief wordt geredeneerd. Daarmee wordt er geïnsinueerd dat een willekeurige reumapatiënt beter af is in “het goede trauma centrum, ongeacht reistijd of afstand tot? Komt direct die hele vage akelige term voorkombare sterfte weer om de hoek kijken. Allemaal aannames welke op papier heel fraai scoren, maar de werkelijkheid is een stuk weerbarstiger beste Minister. Het positioneren van onze fantastische zorg als “niet goed” doet afbreuk. En tot slot meneer de Minister. Ook in Nederland mag je soms ergens aan dood gaan. Misschien is kijken hoe deze trauma’s voorkomen hadden kunnen worden?

 2. Lees alle reacties
 3. -Deze minister komt ieder keer met een dreiging. Dreiging tegen medische specialisten, kinderhartchirurgie en nu de traumazorg.
  Ik ken de geschiedenis van ministerie van VWS niet goed maar ik denk dat Nederland nooit een minister heeft gehad die allemaal dreigt .Een signaal van gebrek aan politieke ervaring.
  Dit lijkt of iedereen fout zat behalve hij.
  90% van traumazorg concerteren in trauma centra kan alleen als hij zelf eigen triage creëert die aan zijn doelen voldoet .
  Ik wil hem verwijzen naar de laatste editie van ATLS (10 th edition) . Daar staat op pagina 5 , Filed triage Decision Scheme. Een wereldwijd schema die laat zien bij welk ziekenhuis level hoort een traumapatient. En dat gaat van Level 1 t/m level3.
  Een betere oplossing voor hem is eerste de trauma centra laten concentreren als hij de norm snel wil halen, maar die strijd durfde hij nu niet .
  -“ Bijscholing van ambulancepersoneel en betere triage in meldkamers” is een redmiddel om die norm van 90% te gaan halen volgens hem. Wat een klap in het gezicht van deze medewerkers. Het lijkt nu of de ambulancepersoneel en de triagist in de meldkamer ook hun werk niet goed deden in de ogen van deze minister. Ongelofelijk!
  – Ik ben benieuwd wanneer de concentratie van ROAZ’s regio aan de buurt komt. Nederland kan prima met 4 ROAZ’s regio ipv 11.
  De hamvraag : durft hij deze stap te nemen?!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.