Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Kunduz-coalitie wil minder intramurale zorg

De Kunduz-coalitie zet sterk in op extramuralisering van de zorg in de AWBZ en op de afbouw van lichte intramurale zorg. Nieuwe cliënten met een lichtere zorgvraag worden voortaan vaker in de eigen omgeving geholpen. Dat blijkt uit de uitwerking van het lenteakkoord van de Kunduz-coalitie die vrijdag is gepubliceerd. Per saldo wordt volgend jaar 1,4 miljard euro bespaard op de zorguitgaven.
Kunduz-coalitie wil minder intramurale zorg

Een reeds aangekondigde verhoging van de intramurale tarieven in de gehandicaptensector en de GGZ-sector wordt teruggedraaid. Dat scheelt gehandicapteninstellingen 215 miljoen euro en GGZ-instellingen 65 miljoen. Ook in de ouderenzorg moeten de komende jaren meer mensen thuis zorg ontvangen. ‘In de ouderenzorg wordt bovendien bezien hoe door aanvullende afspraken met de sector een impuls kan worden gegeven aan de vormgeving van deze extramurale zorg, bijvoorbeeld door de extra inzet van wijkverpleegkundigen,’ aldus het akkoord.

Overheveling begeleiding uitgesteld

De overheveling van de functie begeleiding naar de gemeenten per 1 januari 2013 is van de baan. Voor het terugdraaien van de overheveling van begeleiding naar de WMO is 80 miljoen euro uitgetrokken. Met het verzachten van de eigen bijdrage in de GGZ is in totaal 70 miljoen euro gemoeid. Een bestuurlijk akkoord met de aanbieders in de curatieve GGZ moet volgend jaar 75 miljoen euro opleveren en in 2014 100 miljoen.

Inkomens medisch specialisten

Uiterlijk 1 september moet een onderzoek gereed zijn naar de mogelijkheden om de inkomens van de medisch specialisten in lijn te brengen met die van hun collega’s in omringende landen. Daarbij wordt ook gekeken of degressieve tarieven mogelijk zijn. Dat betekent dat specialisten die veel produceren minder krijgen betaald. (Zorgvisie –Eric Bassant / Beeld © ANP Roel Rozenburg)

Lees meer:

Nieuw pgb-besluit bekend

IQ-maatregel uit Lente-akkoord geschrapt

Lente-akkoord lauw ontvangen door zorgveld

Lente-akkoord uitgelekt: maatregelen zorg bekend

11 REACTIES

 1. Nog wat uit de praktijk:
  Wil je in een verpleeghuis moet je daarvoor een indicatie aanvragen. Heb je die dan mag je op de wachtlijst als er niet direct plaats is. Vervolgens komt er een plaats vrij en dan moet je, lees goed: moet je intrekken in het verpleeghuis of verzorgingshuis. Doe je dat niet, vervalt je inschrijving en vlieg je van de wachtlijst.Je kunt dus praktisch niet zelf het moment bepalen wanneer je niet meer thuis wilt blijven wonen. En de politiek en consorten maar kletsen over eigen regie en zolang mogelijk thuis zorg krijgen. Niets zelf kiezen, verkassen als het past in de organisatie van een instelling en niet als het jou goed uitkomt. De zorg zit vol van dergelijke volksverlakkerijen.

 2. Lees alle reacties
 3. Gelijk welk akkoord er is, zolang rechtse slopers het voor het zeggen hebben, zal het altijd een dooie mus blijken te zijn. Elders in de wereld doen we aan medische ondersteuning. Artsen zonder grenzen trekken de wereld rond omdat daar nauwelijks medische zorg is. Over de hele probeert men fatsoenlijke zorg te realiseren en wat doen we in Nederland?
  We maken de zorg onbetaalbaar voor de armen om het voor de rijken betaalbaar te houden.
  Dat er 12.000 man in de zorg bij zou komen heb ik nooit geloofd. Het maakt niets uit of je door een PVV belazerd wordt of door een Kunduz-Lente akkoord. Die van Groen Links is aardig blauw rechts geworden. En die D66-er draait graag naar alle kanten mee als het maat niet naar links is.
  Ze hebben de mond vol over thuis verzorgd worden, zolang mogelijk thuis blijven, eigen regie over de zorg enz…… Dat is je reinste volksverlakkerij want de zorgbehoeftige krijgt steeds minder te vertellen in de zorg, ook over zijn eigen zorg.
  Zorgverzekeraar en zorgleverancier krijgen het helemaal voor het zeggen en zij verdelen de poet onder elkaar. En liefst zonder gekrakeel en ruzie. En daarom hoor je die ook nooit reclameren.
  Verzekeraars bepalen welke medicijnen je vergoed krijgt (lees moet gebruiken), welke specialist je onder handen mag nemen en in welk ziekenhuis je bekomen van de bezuinigingen. Het zal niet meer zo lang duren of het wordt bepaald hoeveel kosten er nog aan een zeventig jarige mogen worden uitgegeven. Een nieuwe heup voor iemand van 80 jaar is dan verleden tijd.
  In Nederland hebben we veel geld uitgegeven aan de gezondheid. Nu de bejaarden wat ouder worden willen we er ook weer zo snel mogelijk van af.
  En daar is men druk mee bezig, om er vanaf te komen.
  In arme buurten sterven de mensen 7 jaar vroeger dan in rijke buurten. Arme mensen zijn zieker dan rijke. Met de bezuinigingen maak je meer mensen arm en met het uitkleden van de zorg gaan ze sneller dood. Opgelost het probleem van de vergrijzing. Weg beschaving. Terug naar de goede oude tijd van kasteelheren en veldtochten.

 4. De grijze golf bestaat over een aantal jaar volledig uit babybomers die (meer dan)voldoende pensioen opgebouwd heeft om zelf een deel van zorg en hulp te betalen. Ik ben eer zelf ook 1 wanneer ik met pensioen ga heb ik 49 jaar gewerkt en bij gelijkblijvende of zelf iets lagere persoen vooruitzichten in staat om mijn huishoudelijke hulp te blijven betalen(heb ik nu ook)

 5. En vergeet ook de verbandmiddelen niet. Die gaan per 1 januarie 2013 uit het basispakket en komen voor eigen rekening of in een aanvullende verzekering. De verzekeraars vinden dat prima. Zij verdienen meer aan uitkleding van het pakket, denk maar niet dat de premie zal worden verlaagd, en aan de aanvullende verzekeringen. Daar gaan alle trics en trucs gelden uit het verleden: risico selectie, premie differentiatie, uitsluiting en noem maar op.
  Verbandmiddelen zijn gaasjes en windsels, maar ook innovatieve verbanden en wondbedekkingen waardoor thuisbehandeling mogelijk is geworden die anders intramuraal zouden moeten worden gegeven.
  Gaat om fikse bedragen. 900.000 mensen per jaar gebruiken verbandmiddelen. Gemiddeld 151 euro per persoon. 60% is ouder dan 65. Totaal bedrag 135 miljoen euro.
  Gaan we terug naar de tijd van de uitgekookte theedoeken, langere ziekenhuisopnames, vroegtijdige sterfte, toename onnodige amputaties?
  Het is een schandaal!
  En de verzekeraars die zeggen op te komen voor de belangen van hun verzekerden doen er het zwijgen toe. Dat zegt genoeg over hun werkelijke motieven: zoveel mogelijk geld verdienen. Het waren, het zijn en het blijven commerciële schadeverzekeraars. Dat blijkt nu!
  Nu nog de politiek en ambtenarij overtuigen van de overbodigheid van de private verzekeraars. Elders in Europa worden verbandmiddelen in de basisverzekering gewoon vergoed. De basisverzekering is daar het nationale ziekenfonds. Verbandmiddelen zijn kosteneffectief en doelmatige zorg. Dat snappen ze daar wel.
  Intramurale zorg inperken is terechte maatregel. Versterking Eerste lijn, thuiszorg intensievering e.d. zijn goedkoper dan dure verzorgings- en verpleeghuizen bouwen. De vergrijzing is een populatie hobbel die genomen moet worden. Na 2040 is de top bereikt. Allemaal al 100 jaar voordien bekend.
  En ja. Begeleid wonen e.d. wordt allemaal meer en meer doorberekend aan de klant. Motto van de Regering: de “vervuiler” betaalt.
  Regering en burgerij zijn in Nederland twee aparte/gescheiden groepen en dat is het probleem.
  12 september 2012 kans om e.a. ten goede te keren.
  Dan moet je geen CDA, VVD, D66, GL of CU stemmen!

 6. Wat betekent dit voor lvg jongeren met zzp 1 t/m 3 die beschermd willen gaan wonen in begeleid wonen project. Wordt dit nu onmogelijk gemaakt. En voor jongeren [mijnzoon] die al in een begeleid wonen project woont. Wordt dit nu onmogelijk gemaakt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.