Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kwaliteit ouderenzorg boven het gemiddelde uit

Redacteur KinderopvangTotaal
De financiële positie van een zorginstelling zegt niets over de kwaliteit van de zorg die er wordt geleverd. Grote instellingen doen het niet meer of minder goed dan kleine instellingen. Algemeen geldt dat de kwaliteit van verpleeg- en verzorgingshuizen in de Randstad achterblijft bij de rest van Nederland. Dat blijkt uit het Elsevier-onderzoek naar de kwaliteit van de verpleeghuis- en thuiszorg.
Kwaliteit ouderenzorg boven het gemiddelde uit

Alleen de agglomeratie ’s Gravenhage en Oost-Zuid-Holland zitten respectievelijk onder en op de gemiddelde score. In de rest van de regio’s in Nederland blijkt de ouderenzorg boven het gemiddelde uit te komen. Dat blijkt uit het onderzoek van het weekblad Elsevier, dat deze week is verschenen. Er zijn behoorlijke verschillen tussen instellingen in dezelfde regio, zelfs binnen hetzelfde zorgconcern. Zo heeft Humanitas Rotterdam een echte winnende locatie verpleeghuiszorg, maar ook een verliezer binnen het bedrijf.

Kwaliteit

Het is de eerste keer dat het weekblad Elsevier, ondersteund door bureau SiRM voor de dataverwerking, onderzoek doet naar de kwaliteit van de zorg onder verpleeg- en verzorgingshuizen en bij de thuiszorg. Elsevier beoordeelt instellingen op vier hoofdpunten: kwaliteit van leven, de kwaliteit van de zorgorganisatie, de zorgverleners en de veiligheid in de zorg. Zowel bewoners- en familie-enquêtes, als de openbare zorgkwaliteit bronnen zijn door Elsevier onderzocht. Het gaat om de CQ-index en het programma ‘Zichtbare zorg”, waar instellingen jaar lijkt hun gegevens over de kwaliteit aan leveren.

Financieel

Opmerkelijk is volgens Elsevier dat “niets is gebleken van de populaire opinie dat fusies tot kwaliteitsverlies leiden.” Zowel grote zorgconcerns, als kleinere zorgorganisaties doen het goed of minder goed. Ook blijkt de financiële positie van instellingen niet te zeggen over de kwaliteit van zorg. Elsevier noemt het wel “onrustbarend” dat slechts één op de vijf zorgconcerns financieel gezond is. Aan die alarmbel is al eerder getrokken.

Ontbreken

Elsevier kon een aantal indicatoren niet feitelijk achterhalen omdat gegevens ontbreken over bijvoorbeeld ondervoeding en incontinentie. Sommige zijn fout berekend en daarom niet publiek bekend, andere gegevens zijn door sommige instellingen niet doorgegeven, aldus het weekblad: “Van de thuiszorgorganisaties heeft slechts 37 procent alle informatie compleet beschikbaar. Van de verpleeg- en verzorgingshuizen is dat 63 procent.” Volgens Elsevier zal de vraag naar verzorgings- en verpleeghuiszorg tot 2030 met 40 procent toenemen en naar thuiszorg met 32 procent. Dit als gevolg van de babyboomersgolf, ouderen die nu 65 jaar zijn geworden. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Verenso: ‘Kabinetsplannen bemoeilijken ouderenzorg’

Abvakabo FNV presenteert zwartboek misstanden ouderenzorg

De Hoven schaft alle regels af in ouderenzorg

Miljoenen ouderenzorg wachten op bestemming

Onderzoek beste ouderenzorg van Elsevier weekblad

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Tja. Als men de blikt beperkt tot Nederland en dan het gemiddelde neemt krijgt men dit soort lijstjes. Van belang is natuurlijk ook hoe de Nederlandse ouderenzorg het doet tov het buitenland. En dan is het beeld treurig: gemiddelde levensverwachting van een Nederlander van 65 jaar is veel lager dan de Belg of Fransman van eenzelfde leeftijd. OESO dossiers laten dat zien en geven ook de verklaring: slechtere ouderenzorg, lagere kosten per oudere, andere visie op zorg en zorgkosten.
    Statistieken blijven statistieken, maar sterfte cijfers zijn keihard.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.