Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwaliteit spoedzorg dreigt ondermaats te worden’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg gaat één van de twee seh’s deels sluiten. ‘Het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel wordt te licht ingeschat. De kwaliteit van de Nederlandse spoedzorg dreigt ondermaats te worden’, zegt Bart Berden, ETZ-voorzitter raad van bestuur.
spoedeisende hulp
Foto: iStock

Het in ETZ in Tilburg is het op één na grootse traumacentrum van Nederland. Het telt nu nog twee volwaardige seh’s op 5 kilometer afstand van elkaar. Bij de fusie tussen het Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden Ziekenhuis in 2016 is afgesproken om de seh’s op de lange termijn samen te voegen. Maar nood breekt wetten. Het tekort aan gespecialiseerde seh-verpleegkundigen, waar veel ziekenhuizen mee kampen, is zo hoog dat de plannen in een stroomversnelling zijn gekomen. ‘Het principebesluit om één seh deels te sluiten is genomen. We gaan dat de komende maanden stapje voor stapje uitvoeren’, zegt ziekenhuisbestuurder Bart Berden, die van 2007 tot 2016 voorzitter was van het landelijk netwerk acute zorg.

Onderbezetting in ETZ

Tilburg heeft een acuut tekort van twintig gespecialiseerde seh-verpleegkundigen. De onderbezetting leidt tot een extreem hoge werkdruk op de seh. Personeel heeft nauwelijks tijd voor pauzes. Net als andere ziekenhuizen ziet Berden een grote uitstroom van seh-verpleegkundigen naar de ambulancediensten. ‘De werkdruk is daar net wat minder dan op de seh’, zegt Berden, die uit eigen ervaring spreekt. Als student zat hij zelf zes jaar op de ambulancedienst.

Ondermaatse spoedzorg

Het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen in Nederland wordt volgens Berden onderschat.  ‘Je hoort veel over het lerarentekort. Dat is ook erg natuurlijk. Maar er wordt te licht gedaan over het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Het krijgt te weinig aandacht. Ik hoor in de wandelgangen dat andere ziekenhuizen overwegen om de seh ’s nachts te sluiten. Dit gaat niet zo maar voorbij. De kwaliteit van de Nederlandse spoedzorg dreigt ondermaats te worden. De wachttijden op de seh zullen oplopen. Er gaan mensen tussen de wal en het schip vallen.’

Geen extra bonus

Het ETZ gaat op allerlei manieren het personeelstekort te lijf. Het ziekenhuis leidt circa twintig verpleegkundigen op, ook voor andere specialisaties. Een andere manier is ‘functiedifferentiatie’. Daarbij nemen andere ziekenhuismedewerkers taken over van seh-verpleegkundigen. Berden onderzoekt ook de mogelijkheid van gecombineerde functies met de ambulancediensten. Hij is geen voorstander van speciale premies om personeel te behouden, zoals het UMCG wil doen. ‘Dan krijg je een race-to-the-bottom. Je weet niet waar zo’n wedloop tussen ziekenhuizen eindigt. We hebben in Brabant een convenant om dat soort concurrentie tussen ziekenhuizen te voorkomen.’

Ervaren specialisten op de seh

Opmerkelijk is dat het ETZ meer ervaren medisch specialisten wil gaan inzetten op de seh op de piekuren van 12.00 tot 20.00. ‘Bernhoven doet dat al. Maar in een opleidingsziekenhuis is dat wat lastiger te organiseren. Onze interne rekenkamer brengt verschillende scenario’s in kaart over hoeveel patiënten een specialist kan zien en hoe het seh-werk gecombineerd kan worden met andere werkzaamheden. Door de ervaring van de specialisten zullen de doorlooptijden op de seh in ieder geval korter worden.’

Seh Tweesteden ’s nachts dicht

Onduidelijk is nog hoe de gedeeltelijke sluiting van de seh op de locatie TweeSteden vorm krijgt. ‘Ik ben bang dat we er niet onderuit komen om deze seh ’s nachts te sluiten. We gaan niet volgens de klassieke methode bepaalde specialismen sluiten. We kijken naar de aard van de klachten. Mensen met bijvoorbeeld benauwdheid of pijn op de borst gaan altijd naar één bepaalde locatie. Er liggen nu enkele beleidsopties voor. Daarover nemen we op korte termijn een besluit.’

‘Ziekenhuizen koersen af op crisis’

Berden staat niet alleen in zijn noodkreet. Hoogleraar intensive care geneeskunde Armand Girbes uit het VUmc waarschuwde maandag 6 augustus op Zorgvisie dat de kwaliteit van de ziekenhuiszorg door het personeelstekort door een ondergrens dreigt te zakken. In juli verstuurde hij een tweet, waarin hij stelt dat te weinig mensen doorhebben dat ziekenhuizen afkoersen op een crisis.

Seh Alkmaar blijft wel open

Het ziekenhuis in Alkmaar overwoog ook de seh deels te sluiten. Maar met de inzet van seh-personeel van omringende ziekenhuizen denkt de Noordwest Ziekenhuisgroep de seh in Alkmaar open te kunnen houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.